Els Mossos d’Esquadra han detingut quatre joves que el mes d’agost van assaltar violentament els propietaris d’un basar xinès de l’avinguda de la Riera de la Bisbal del Vendrell, la capital del Baix Penedès.

Un total de cinc menors -un d’ells menor de 14 anys, que, per tant, no ha pogut ser arrestat- van entrar el dia 22 d’agost a la botiga i van atacar als responsables de la botiga. 

Segons la versió dels propietaris, que han pogut comprovar els Mossos d’Esquadra, el grup de joves van robar, agredir i també insultar els propietaris de la botiga pel seu origen asiàtic. És per això que la policia catalana imputa als arrestats un presumpte delicte contra l’exercici de drets fonamentals i llibertats públiques per un delicte d’odi.

L'endemà van tornar per atacar de nou el basar

L’endemà del 22, els mateixos joves van tornar al basar i van repetir l’acció. Van seguir els insults i també els robatoris d’article per part del grup dels cinc menors d’edat.

La policia catalana, després de rebre la denúncia, va iniciar una investigació per tal de poder-los identificar i detenir. 

Els investigadors van acabar determinant que es tractava d’un grup que va actuar d’aquesta manera motivat per l'odi vers l'origen cultural i geogràfic de les víctimes, és a dir, racista, i que estava encapçalat per dos menors que van ser detinguts el passat 15 de setembre. 

Tres dels arrestats, en llibertat

El passat el 15 de setembre es van detenir dos dels joves, un d’ells va quedar en llibertat i un altre va ingressar a un centre de menors. Divendres passat, els Mossos van tancar la investigació detenint els dos que faltaven.

Els dos detinguts aquesta setmana van ser deixats en llibertat per ordres de la Fiscalia de Menors. El cinquè implicat en les agressions, per la seva curta edat, menys de 14 anys, no pot ser ni arrestat ni imputat. 

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, tres dels quatre menors arrestats són de nacionalitat espanyola i un d’ells és de nacionalitat marroquina, tots veïns del Vendrell.

A l’espera que avancin les diligències judicials, els quatre que sí que tenen responsabilitats penals, és a dir, que tenen més de 14 anys, estan acusats de robatori amb violència i intimidació i un delicte contra l’exercici de drets fonamentals i llibertats públiques.