Tres detinguts a Barcelona per deixar en números vermells una dona d'Albacete. Els tres joves arrestats per la Policia Nacional a la capital catalana van sostreure un total de 8.182 euros del compte bancari de la víctima mitjançant transferències i extraccions en caixers, per la qual cosa estan acusats d'un delicte d'estafa. La investigació que ha portat des de Castella-la Mancha a Catalunya es va iniciar a la Comissaria d'Albacete l'octubre de 2023, arran de la denúncia de l'afectada després d'haver detectat diversos moviments al seu compte que no havia autoritzat.

La Policia Nacional va poder comptabilitzar un total de deu transferències a comptes bancaris, tres trameses de diners a números de telèfon mòbil i diverses extraccions en caixer amb les seves respectives comissions. En total, amb aquests moviments van aconseguir sostreure 8.182 euros. Poc després, els investigadors van verificar la participació en aquesta estafa, coneguts com del nini, de tres joves, tots ells de la zona d'Osona, que figuraven com a titulars dels telèfons als quals s'havien rebut els diners. Els policies nacionals de Vic van detenir l'abril passat als tres nois per la seva suposada participació en un delicte d'estafa i blanqueig de capitals.

Què és l'estafa del 'nini'?

La dona d'Albacete a qui van sostreure més de 8.000 euros els tres joves de Barcelona va patir l'estafa coneguda com del nini. Aquesta modalitat d'engany que utilitzen organitzacions delictives dedicades al frau a Internet i que han vist en els joves sense estudis ni feina el caldo de cultiu perfecte per obtenir col·laboradors que, a canvi de pocs diners, els ajuden amb els seus delictes rebent transferències, obrint comptes bancaris perquè l'organització pugui servir-se d'elles o traient directament diners dels caixers, segons ha explicat la Policia Nacional aquest dijous.

Una vegada tenen tots els diners, en el suport que sigui, l'envien a comptes bancaris a l'estranger o comptes de criptomonedes. Però abans d'aconseguir que aquestes joves mules treballin per a ells, l'organització obté el control del mòbil de la víctima i la banca online mitjançant tècniques de phishing. És a dir, fent-se passar per una entitat bancària per enganyar-la i aconseguir que premi un enllaç o entri en un web maliciós, facilitant així les seves claus. I l'entramat ja està a punt per actuar i plomar la víctima.

Una organització difícil de desarticular

Els joves col·laboradors solen ser els primers en ser detectats per la Policia Nacional, ja que consten com a titulars de comptes bancaris o dels números de telèfon mòbil als quals van directament els diners de la víctima. Una altra prova fàcil d'obtenir són els enregistraments dels caixers d'on treuen els diners en efectiu. L'organització és més complicada de desarticular, sobretot perquè quan els nois i noies són arrestats poques vegades declaren contra les persones que els han captat.

La falta de declaració dels joves es deu, fonamentalment, a dues raons. La primera, que els han contactat per xarxes socials i no saben qui són o per por. Aquest últim és, a més, el cas d'un dels detinguts aquest abril a Barcelona, qui havia denunciat ser víctima d'amenaces per part d'una persona a qui havia deixat el seu telèfon mòbil per realitzar els moviments bancaris des del compte de la víctima d'Albacete a la seva.