Els Mossos d’Esquadra encara no s’acaben d’explicar què va passar l’estiu passat amb el fenomen de les punxades en discoteques i altres entorns d’oci de Catalunya. Diverses persones, la majoria noies, van denunciar que mentre estaven en locals o festes d’arreu del país van notar com algun desconegut les punxava amb algun tipus d’artefacte. Quedava marca de la punxada i un total de 156 persones van presentar denúncia als Mossos d’Esquadra, però cap persona va acabar detinguda, segons ha pogut saber ElCaso.cat. La policia catalana sí que va denunciar dues persones, relacionades amb aquests fets, i van acabar imputats per un delicte lleu de lesions. En cap de les més de 150 denúncies presentades per aquestes punxades es va poder relacionar amb un delicte posterior d’agressió sexual o abusos en aquest àmbit ni tampoc amb robatoris

Més de 150 denúncies des de juny

La primera denúncia es va registrar el 4 de juny. Des d’aquell moment, i abans que fos un tema que va arribar a obrir informatius, per la psicosi que va generar, sabent que hi havia persones punxant a altres persones i no es coneixia amb qui objectiu, els Mossos d’Esquadra van planificar reforços de vigilància en entorns d’oci, amb agents de paisà i equips d’ordre públic, per incrementar la presència i també els controls de pas. La policia catalana també va fer consultes a altres països europeus per saber si aquests fets també s’havien produït allà i van saber que era una desagradable moda que també s’havia registrat a Itàlia, França i al Regne Unit. 

La majoria d’aquestes 156 denúncies presentades durant tot el 2022 van ser durant l’estiu i en zones de massificació turística com Lloret de Mar, Barcelona i Salou. No es descarta que de la primera tongada, del juny, n’hi hagués més que no s’haguessin arribat a denunciar, ja que a les bases de dades dels Mossos d’Esquadra només en consten dues. El mes de juliol es van presentar un total de 38 denúncies i 82 a l’agost. El mes de setembre van ser 20 denúncies i 6, 3 i 5 els mesos d’octubre, novembre i desembre, respectivament.

Fets no comesos per la mateixa persona

La policia catalana creu que els fets no estan relacionats entre ells i que van ser fets aïllats alimentats pel vandalisme però no realitzats per la mateixa persona.  No es disposa de cap dada que suggereixi que hagi de variar aquesta situació de tendència descendent. L’anàlisi d’aquest fenomen indica que està associat al període estival i s’haurà d’esperar a l’estiu de 2023 per constatar si es produeix un augment dels casos, assegura la policia catalana.