Els Mossos d’Esquadra han detingut Mirza Masovic, un home de 41 anys, que estava en cerca i captura per part de les autoritats sueques per la seva relació amb el crim organitzat, el tràfic de drogues i enfrontaments violents entre bandes rivals. Segons detalla la policia catalana, arran d’una investigació iniciada a Suècia, la fiscal Lisa Åberg va demanar detenir-lo a les autoritats espanyoles mitjançant una ordre europea de detenció i els Mossos, que ja el tenien localitzat, el van arrestar a Badalona i van escorcollar casa seva, en un xalet de luxe, a Premià de Mar (Maresme).

Sabent que seria detinguts, quatre agents de la Policia Nacional de Suècia, Polis, es van desplaçar a Catalunya per participar, amb els agents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos en l’escorcoll del xalet de luxe, que prèviament va ser assegurat per agents d’intervenció de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de Metro Nord.

 

Al domicili, els agents van intervenir diversos telèfons mòbils, discs durs i altres suports d’emmagatzematge de dades i 6.500 euros en efectiu. Tots aquests indicis van ser lliurats als investigadors suecs per tal de ser incorporats a la causa judicial a Suècia. El detingut va passar a disposició de l’Audiència Nacional, i aquesta va decretar el seu ingrés a presó a l’espera de fer-se efectiu el procés d’extradició.

Un mafiós serbi buscat per Suècia

Mirza Masovic, que tot i que estava en cerca i captura per les autoritats sueques, és originari de l’Est, concretament de Sèrbia, havia viscut a Malmö, des d’on, amb el seu germà, que va ser assassinat en una guerra entre bandes, dirigien una organització criminal dedicada al tràfic de drogues. Va marxar d’allà i es va instal·lar a Catalunya, on algunes fonts asseguren que ha seguit dedicant-se a aquest negoci, però sense, ara per ara, poder-ho confirmar judicialment.

Els Mossos sabien que estava aquí per aquest motiu. Els darrers anys se l’ha vinculat en el tràfic de droga entre Montenegro, a tocar de Sèrbia, i Catalunya. A Suècia controlava un restaurant, que va patir un atac per una banda rival, i més tard, per ordres d'ell, tot i que no s'ha pogut provar, va ordenar una revenja de sang.

Les causes que té obertes la fiscal Lisa Åberg contra ell són, ara per ara, tràfic de drogues en la seva qualificació greu. Després d’una investigació sobre aquest darrer cas, que no està relacionat amb homicidis. Des de Suècia ja s’ha demanat a l’Audiència Nacional l’entrega de l’home, que podrà ser extradit en els dies que venen. Serà allà, sota la batuta d’Åberg, on seguirà la investigació i el possible processament d’aquest famós mafiós serbi que havia escollit, com fan molts criminals del món, Catalunya com el seu amagatall.

Just ahir es va saber que dos assassins, que el 2003 van matar un home a França, han estat 20 anys amagats a casa nostra sense aixecar cap sospita i identificant-se amb documentació falsa.