Vasile Ostas i Cristian Rad, tiet i nebot, acusats i condemnats, tot i que en absència, d’haver matat un jove de 29 anys a França l’any 2003 han estat detinguts pels Mossos d’Esquadra a Segur de Calafell, al Baix Penedès, i al Prat de Llobregat després de vint anys amagats i d’haver utilitzat múltiples identitats falses per escapar de la justícia i de la policia. 

Aquell any, a Nancy, aquest dos homes originaris d’Europa de l’Est, van assassinar, després de torturar-lo, a Philippe Charuel, un jove de 29 anys. Els dos detinguts treballaven en el negoci de la prostitució i van matar el jove, de nacionalitat francesa, després d’un incident amb dues prostitutes. 

Els dos autors, tiet i nebot, van segrestar i matar a cops la víctima i van traslladar el cadàver en un vehicle propietat d’un d’ells fins a una zona muntanyosa a prop de la localitat de Grondeville, on van abandonar el cadàver. Segons les informacions de la Gendarmeria francesa, en Philippe, que estava divorciat, s’havia enamorat d’una prostituta romanesa i volia seguir amb ella, treient-la del negoci, una acció que els dos proxenetes, volien evitar. L’any 2011, els fets van ser jutjats a França en absència dels acusats i aquests van ser condemnats com a autors de l’assassinat a cadena perpetua i es van emetre dues ordres de detenció europees, que ara, gràcies als Mossos d’Esquadra, s’han pogut completar i detenir-los.

Anys a Catalunya amb identitats falses

Les investigacions policials fetes per la policia francesa, amb la col·laboració de les dues prostitutes, van poder arribar a identificar-los, i ells, per evitar ser detinguts, van escapar, en direcció a Catalunya. En un inici, van seguir lligats al món del proxenetisme i de l’oci nocturn on van ser identificats i denunciats diverses vegades pels Mossos d’Esquadra, però s’identificaven amb documentació croata, que no tenia cap assenyalament pendent per cap autoritat internacional, i d’aquesta manera han passat desapercebuts durant anys a casa nostra. 

Entre l’any 2004 i 2008 van ser detinguts respectivament per fets relacionats amb un delicte contra la llibertat sexual i delictes contra la seguretat del trànsit, tot i que sense aixecar cap mena de pista sobre l’assassinat del jove Philippe Charuel a França. 

 

Des de 2010 que van deixar de tenir relació entre ells i fins i tot van abandonar l’activitat relacionada amb la prostitució amb dones de l’Est. Aquell mateix any tiet i nebot van arribar a les mans i van anar a una comissaria dels Mossos a presentar denúncia, també fent ús de noms falsos, els que estaven fent servir d’ençà que van entrar a Catalunya. Un dels dos, fins i tot, amb documentació falsa, va arribar a aconseguir un permís de conducció legal a Espanya.

Col·laboració internacional per saber qui eren

La col·laboració internacional amb policies romaneses, belgues, franceses i croates i una investigació paral·lela feta per la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos, de la Unitat Central d’Homicidis (UCH), va permetre aconseguir la identitat real dels dos investigats. Aquells dos coneguts, que els Mossos coneixien perfectament, però amb altres identitats, no eren qui deien ser. Amb els noms i les números de DNI reals, van començar a rebre peticions de detenció d’altres països. Les autoritats romaneses van informar els Mossos d’Esquadra que a un d’ells li constava un homicidi imprudent l’any 1995. Per altra banda, les autoritats belgues van informar que la mateixa persona tenia antecedents per robatoris agreujats l’any 2001. Finalment, les autoritats franceses van informar del requeriment vigent per homicidi i segrest del 2003 a Nancy, pels quals ara han estat detinguts.

L’ordre de detenció pel crim de 2003 encara era vigent i es va formalitzar una investigació per confirmar els fets i poder-los detenir i poder-los entregar a França, on els esperaven després del judici que s’havia fet, l’any 2011, en la seva absència. Per la perillositat dels detinguts, que podrien respondre de manera hostil contra la policia, els investigadors dels Mossos van preparar un dispositiu amb el Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos i els van detenir; un d’ells quan sortia de casa amb bicicleta. No ho va posar fàcil. Un d’ells sortia de casa amb la cara tapada, feia contra vigilàncies per evitar seguiments i gravava l’entorn, segons expliquen els investigadors de la UCH dels Mossos. Les detencions es van fer a Segur de Calafell i al Prat de Llobregat.

Malgrat002
Imatge del cotxe que amagaven, des de 2003, a l'aparcament d'un dels detinguts / CME

De Madrid a França

Els Mossos van trobar, al pàrquing d’un dels detinguts, el cotxe que l’any 2003 van fer servir per traslladar el cadàver de Philippe Charuel des de Nancy a Grondeville on va estar abandonat fins que va ser trobat. El vehicle estava aparcat, tapat amb una lona i envoltat de diversos paranys col·locats estratègicament per detectar qualsevol intent de manipulació. Després de ser detinguts aquest estiu, els Mossos van entregar-los a l’Audiència Nacional, que els va enviar a França, on ja han ingressat a una presó d’aquell país, on hauran de complir la condemna.