Algunes persones decideixen elaborar plans calculats al mil·límetre per poder treure benefici dels altres. Desafortunadament en els nostres dies continua havent-hi molts estafadors que pretenen aprofitar-se dels altres per poder aconseguir ingressos extra a costa dels altres de manera immoral i il·legal.

De fet, amb els avenços tecnològics han arribat nous sistemes per enganyar i estafar les persones a través d'internet. Malgrat això, molts decideixen utilitzar tècniques menys elaborades i per a les quals no són necessaris coneixements informàtics.

Diverses persones utilitzen aquest tipus d'estratagemes com a model de vida, es dediquen professionalment a estafar-ne d'altres per subsistir o fins i tot per fer-se milionaris enganyant els altres. És per això que és la feina de tots anunciar i mostrar aquest tipus d'enganys, perquè la resta de la gent sàpiga al que s'enfronta i no caigui en aquest tipus de trampes.

La tècnica del bitllet trencat

Els estafadors estan diàriament pensant en noves tècniques o idees per estafar les persones. El nou truc que utilitza un bitllet trencat com a detonador s'ha pogut veure a diverses ciutats d'Espanya i les seves conseqüències poden ser desastroses per a la víctima.

Per dur a terme la tècnica del bitllet trencat es necessiten dues persones que estiguin confabulades i un objectiu comú. Els dos estafadors entren en el negoci en el qual vulguin robar, si hi ha poca gent a l'interior de l'establiment hi haurà més possibilitats d'èxit. Després un demanarà alguna cosa i pagarà amb un bitllet trencat que lliurarà doblegat perquè sembli que està en perfectes condicions.

Posteriorment, el que ha pagat sortirà per la porta i marxarà de l'establiment. En aquell moment, l'altre estafador li dirà al gerent o caixer que la persona que acaba de marxar ha pagat amb un bitllet trencat. Quan la víctima obri la caixa per comprovar-ho marxarà darrere del primer estafador per reclamar-li-ho.

Dinero Pixabay (2)

Bitllet de 20 euros / Pixabay

En aquell moment, l'altre estafador aprofitarà per robar els diners de la caixa o altres objectes de valor de dins de l'establiment. En el cas que la víctima hagi tancat la caixa l'haurà de trencar per treure els bitllets, si amb les presses no ho ha fet li facilitarà molt la feina a la persona que, aparentment, li estava ajudat.

Després de robar els diners de la caixa enregistradora sortirà corrents del lloc en direcció contrària al seu company per no aixecar sospites. L'estafador que va sortir primer de l'establiment ho farà ràpidament per evitar ser vist, i així reduir el risc de ser descobert.

Tres detinguts per aquesta tècnica a La Rioja

La Policia Nacional de La Rioja ha detingut i identificat a un home i dues dones que, presumptament, pertanyen a un grup criminal que es dedica a les sostraccions mitjançant aquest mètode. La primera vegada que una persona va denunciar aquesta tècnica va ser a l'estiu de 2020, per la qual cosa es creu que porten gairebé dos anys treballant de la mateixa manera.

Totes les persones detingudes són de nacionalitat peruana i treballaven conjuntament en diverses estafes a petits i mitjans establiments. De fet, no han limitat la seva activitat a La Rioja, ja que han actuat també en diverses comunitats autònomes properes com Astúries.

Hi havia una ordre de recerca i detenció per a cada un d'ells per delictes contra el patrimoni i furt. Els membres de la banda es troben en situació irregular. Les autoritats de La Rioja van informar que porten treballant en la seva detenció des d'octubre de 2021.

Actuaven en els seus crims de forma organitzada i anaven molt amb compte amb la roba que portaven, la canviaven constantment i portaven moltes vegades gorres o mocadors per dificultar que se'ls reconegués a través de càmeres de seguretat.