Les autoritats mexicanes van detenir el passat divendres el narcotraficant més buscat del món, Rafael Caro Quintero, condemnat per l'assassinat d'un agent de l'Administració de Control de Drogues (DEA) del Departament de Justícia dels Estats Units l'any 1985. La captura de Quintero ha estat precedida durant temps per cruels enfrontaments arreu del territori mexicà, segons ha informat The Washington Post.

La captura de Quintero, tota una obsessió pels Estats Units

Caro Quintero, de 69 anys, va complir 28 anys a la presó dels 40 que se li va imposar per l'assassinat de l'agent de la DEA i altres delictes. Però, l'anomenat El Padrino de la droga a Mèxic va sortir de la presó l'any 2013 per un error processal. Va ser aleshores quan Quintero va decidir reconstruir l'imperi criminal més poderós. Des d'aleshores, les autoritats van emetre una nova ordre de captura que es va convertir en una obsessió per les autoritats nord-americanes. 

L'any 2020, amb l'administració de Trump, el fiscal general William P. Barr va insistir al govern de Mèxic per rastrejar el narcotraficant amb la condició de deixar lliure l'exministre de Defensa mexicà Salvador Cienfuegos Zepeda, acusat per traficar amb droga. Malgrat tots els esforços, Caro Quintero s'escapava repetidament dels agents de policia. "Hi ha milers d'agents de la DEA a Mèxic per defensar la seguretat nacional d'aquest país, però també per portar a Rafael Caro Quintero davant la justícia", va declarar Terry Cole, un agent retirat de la DEA que va servir a Mèxic.

Rafael Caro Quintero   FBI Most Wanted Poster (cropped)
Imatge Rafael Caro Quintero I Imatge: Wikipedia

Les forces especials dels marines mexicans, juntament amb l'ajuda dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units, van aconseguir capturar el narcotraficant al municipi de mexicà de Choix, a l'estat de Sinaloa. Caro Quintero hauria estat viatjant amb un petit grup d'agents de seguretat i es trobava en una zona boscosa. De fet, va ser l'excel·lent olfacte d'un gos, en Max, que les autoritats van poder detenir el narcotraficant.

Una recompensa multimilionària 

Les autoritats nord-americanes van oferir una recompensa estratosfèrica per qui aportés informació per la detenció del narco, que figurava a la llista negra dels més buscats per l'FBI i la DEA. La xifra ascendia a 20 milions de dòlars. La seva detenció es va produir dies després que el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, es reunís amb el president Joe Biden a la Casa Blanca. Amb aquest president, Mèxic ha intensificat recentment els seus esforços en la lluita contra les drogues.

Extradició de Quintero als Estats Units

Merrick Garland, el fiscal general dels Estats Units, va expressar divendres el seu agraïment al govern mexicà per la detenció de Quintero, ja que va ser "la culminació d'un treball incansable de la DEA i els seus socis mexicans". També va afegir que les autoritats nord-americanes sol·licitaran l'extradició del narco, que s'enfronta a càrrecs de tràfic de cocaïna a Nova York, on probablement serà jutjat. "No hi ha lloc on amagar-se per qui segresta, tortura i assassina les forces de l'ordre nord-americà", va amenaçar Garland.

Segrest d'Enrique Camarena, agent de la DEA

L'agent de la DEA Enrique Camarena va ser segrestat el 7 de febrer de 1985 a la localitat de Guadalajara, un punt molt important pel tràfic de drogues. El segrest va causar una gran commoció al govern dels Estats Units i va provocar una gran persecució a Caro Quintero, ja que se li va atribuir el delicte. Un mes després del segrest, el cos de l'agent antidroga va ser trobat en una fossa a l'estat de Michoacán. Caro Quintero va ser capturat a Costa Rica i va ser condemnat a 40 anys de presó per assassinat, però només en va complir 28. Ara, després de la nova detenció, s'espera amb ànsia la condemna.