Cau la xarxa d'un dels traficants més importants de la ruta africana de cocaïna. L'operació policial ha acabat amb la detenció de Miguel Ángel Devesa, exagent de la Policia Nacional, i de nou persones més; també s'han confiscat dues tones de cocaïna. Els fets van tenir lloc en Costa de l'Ivori, quan el principal imputat intentava travessar la frontera per fugir del país i de les autoritats.

La Policia Nacional, després d'una investigació en col·laboració amb els cossos de seguretat de Ghana i Costa d'Ivori, ha confirmat la desarticulació d'una de les principals organitzacions de narcotràfic. La xarxa controlava la ruta africana de cocaïna, traficant amb la substància per via marítima i aèria des de Sud-amèrica fins a l'Àfrica i Europa. Fins al moment, les autoritats han confiscat dues tones de cocaïna.

El principal detingut va ser agent de la Policia Nacional i sumeixi diversos delictes

L'operació contra el narcotràfic buscava la detenció de Miguel Ángel Devesa, considerat un dels capos de la droga i del narcotràfic. Devesa, natural de Vigo (Galícia), va exercir com a agent de la Policia Nacional a Madrid durant quatre anys, entre 1999 i 2003, quan va ser expulsat del cos.

El detingut estava sent investigat des de feia anys per les autoritats, acusat de ser el presumpte responsable d'un gran nombre d'operacions de tràfic d'estupefaents. A més dels delictes de tràfic, Devesa també acumula altres aldarulls amb les autoritats. En concret, té antecedents per tràfic d'armes i explosius, alhora que per falsificació de documents d'identitat, tal com ha avançat La Voz de Galícia.

Una embarcació en risc de naufragi va enfonsar la xarxa de narcotraficants de Miguel Ángel Devesa

Si bé feia temps que les autoritats seguien la pista a aquesta organització internacional de narcotraficants, la desarticulació de la xarxa s'ha produït a causa d'una sèrie d'esdeveniments inesperats, almenys per als narcotraficants. La Unitat de Droga i Crim Organitzat (UDYCO) havia identificat una xarxa espanyola establerta a l'Àfrica, des d'on dirigien la seva base d'operacions, rebent i enviant grans quantitats de cocaïna cap a Europa.

En un d'aquests enviaments, les autoritats van localitzar dos espanyols a bord d'una embarcació en risc de naufragi a unes 300 milles de la costa de Ghana. Els homes, que eren col·laboradors de Miguel Ángel Devesa, van rebutjar l'ajuda del vaixell que havia anat al seu rescat. Aquest fet va aixecar les sospites entre les autoritats.

Els agents van localitzar més d'1,8 tones de cocaïna en l'empresa de Devesa

A més de l'embarcació en risc de naufragi, les autoritats de Costa d'Ivori van tenir constància d'un altre aldarull que també tenia relació amb l'organització criminal. Concretament, la policia de Costa d'Ivori va rebre una denúncia per un incident produït entre un ciutadà colombià i prostitutes. En el moment de personar-se a l'hotel on van ocórrer els fets, els agents van descobrir 169 quilos de cocaïna. El ciutadà colombià, que era el "cuiner" de l'organització, va ser detingut.

A partir d'aquest últim arrest, el principal imputat va prendre la decisió de fugir del país. Va iniciar la fuga en companyia de la seva família (la seva mare, la seva dona i el seu fill) i d'un mariner membre de la xarxa. Quan es disposava a travessar la frontera, les autoritats li van detenir i van procedir a registrar la seva empresa. Allà, els agents van confiscar més d'1,8 tones de cocaïna

 

Moment de la detenció de Miguel Ángel Devesa a Costa del Marfil