La Guàrdia Urbana de Lleida va detenir ahir a la tarda un veí de la ciutat, de 43 anys, com a presumpte autor de desenes de focs de vegetació i contenidors que s'han registrat els últims mesos a la capital del Segrià, segons informa SEGRE.com. F.M.M. té antecedents i, fins i tot, ja va ser jutjat per un crim del qual va ser exculpat per falta de proves. La Guàrdia Urbana el va detenir ahir in fraganti després de calar foc a un contenidor al carrer Maragall.

La policia feia temps que el buscava

Feia temps que la policia anava darrere del presumpte piròman. Després de ser arrestat, l'home va confessar ser l'autor de diversos incendis, entre els quals el del 19 de juny al camí de la Creu, al costat de l’N-240, a l’altura de l’església de Montserrat, que va obligar a desallotjar per precaució una trentena de persones d’una desena d’habitatges.

F.M.M. va ser jutjat l'any 2013 a l’Audiència de Lleida per un assassinat a cops d’un home ocorregut l’octubre del 2011 en un pis abandonat de l’avinguda Catalunya. El jurat popular el va declarar no culpable per falta de proves: no hi havia empremtes a la barra de ferro ni al pis malgrat que l’home es va inculpar tres vegades abans de negar-ho en el judici. Un psiquiatre va dir que podia fabular i incriminar-se. D'altra banda, el detingut ha estat diversos anys empresonat per altres causes.

Van detenir l'home després de provocar un altre foc

La detenció es va produir ahir poc després de les quatre de la tarda després que es declarés un foc de contenidor al carrer Maragall. Els Bombers van rebre l'avís a les 16.16 hores. Una patrulla, gràcies a la descripció d’un testimoni, va localitzar l’home que havia calat foc i van procedir a la detenció. A més, minuts abans havia trencat el vidre d’un supermercat del mateix carrer. Els agents van comprovar que era l’individu que seguien des de feia mesos en sospitar que seria l’autor d’una onada de focs en contenidors i de vegetació.

Durant la detenció, l'home va confessar a la Guàrdia Urbana ser el piròman que estaven buscant des de feia temps i va admetre ser l'autor dels últims incendis a Lleida. La investigació continua oberta per determinar si hauria provocat més focs en els darrers mesos.

Restriccions per risc d'incendi

A causa de la forta onada de calor que pateix Catalunya, el Departament d'Interior continua ampliant les restriccions per les altes temperatures i l'alt risc d'incendi. L'alerta, que es basa en el mapa de risc d'incendis dels Agents Rurals, afecta molts municipis catalans, a més de parcs naturals —tancats—, accés a zones naturals i limitacions d'activitats de casals i colònies. També s'ha suspès l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 h i les 18 hores de la tarda excepte la recollida de fruita i verdura, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs.

D'altra banda, a les carreteres catalanes s'han suspès les obres no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, inclosa la sega de cunetes, a més de restringir l'ús de serres radials i altres eines a una distància de menys de 500 metres de qualsevol zona forestal i 50 de terrenys agrícoles. En cas de necessitar fer-les servir per motius de força major, és obligatori avisar als Agents Rurals i obtenir un permís.