La Policia Nacional alerta que ha detectat una nova variant del call spoofing, una perillosa estafa que consisteix en la usurpació d’una identitat, en aquest cas d’una entitat bancària, per tal de cometre delictes amb l’objectiu de robar diners a les seves víctimes.

La tècnica del spoofing no és nova, però els delinqüents no perden el temps per a reinventar-se. Aquesta nova versió consisteix en el fet que la víctima rep una trucada que sens dubte sembla ser del seu banc. Una veu a l'altre extrem de la línia explica a la persona, confiada que qui li truca és un treballador de la seva entitat bancària, que hi ha una nova oportunitat financera, o un nou pla d'estalvis que li pot interessar.

Si la víctima accepta qualsevol d'aquestes ofertes, el suposat empleat del banc li demanarà les dades de la targeta. Amb aquesta informació ens poden suplantar la identitat per fer transferències, efectuar compres per Internet o fins i tot demanar algun préstec. La manera de no caure en la trampa dels estafadors és senzilla: desconfiar de qualsevol trucada que no esperem del banc i, sobretot, no donar mai les nostres dades personals o de la targeta.

Suplanten la identitat del banc mitjançant aplicacions de Google

Els estafadors ho tenen relativament fàcil per fer veure que ens truquen des del banc. Segons la Policia Nacional fan servir aplicacions que es poden trobar a Internet. Aquests spoofers serveixen en molts casos per amagar al localització real del GPS dels mòbils, per exemple, i els gamers els poden fer servir per fer trampes als videojocs.

No només hem de desconfiar de les trucades, però. La manera més habitual d'aquest tipus d'estafes es fa enviant un SMS amb un link que ens redirigeix a una pàgina on ens demanen les claus personals. També està molt estès l'e-mail spoofing amb el mateix modus operandi que per missatge. Des de la Policia recorden que des de les entitats bancàries en cap cas ens demanaran les dades de la targeta ni altra informació personal relativa a l'entitat. Si sospitem que hem estat víctimes d'una estafa d'aquesta índole, ens haurem de posar en contacte immediatament amb la policia i amb el nostre banc, i interposar una denúncia quan escaigui.