La Guàrdia Civil ha desarticulat a Galícia una organització dedicada a la venda de cupons falsos, molt similars als de l'ONZE, durant una operació que va acabar dimecres amb la detenció de tres persones i la investigació penal d'altres vuit en diverses comunitats autònomes, entre elles Euskadi.
En l'operació també es va localitzar a Moaña (Pontevedra) el lloc en el qual s'imprimien els falsos cupons, que figuraven a nom d'una falsa entitat d'ajuda a persones amb discapacitat, segons ha informat aquest divendres l'institut armat.
A tots els implicats, entre els quals figuren els principals responsables de l'entramat delictiu, se'ls acusa dels delictes de contraban, associació il·lícita, estafa, pertinença a grup criminal i blanqueig de capitals, a més d'un delicte social.
Els cupons falsos tenien premis de fins a 30.000 euros
L'operació, anomenada Agida i duta a terme per efectius de l'Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Vigo, es remunta a novembre de 2020, que va ser quan la Guàrdia Civil i la Policia Local de Baiona es van apoderar d'una sèrie de cupons falsos, molt similars als de l'ONZE, que oferien premis de fins a 30.000 euros.
Arran de les primeres indagacions es va poder esbrinar que aquests cupons figuraven a nom d'una presumpta associació benèfica d'ajuda a persones discapacitades i que, tant els telèfons com els mitjans de contacte per al cobrament dels premis, no eren més que una pantalla per ocultar els veritables emissors d'aquests bitllets de loteria il·legal.
Al constatar que existia una xarxa de venedors amb discapacitats en diferents localitats de la província de Pontevedra i, després de comprovar que tots els cupons havien estat impresos amb els mateixos mitjans tècnics, es va poder evidenciar la presència d'una infraestructura i una xarxa de distribució organitzada.
Això va conduir a una investigació tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 6 de Vigo, per tal d'identificar els presumptes responsables de la fabricació i comercialització d'aquesta loteria il·legal, i al llarg de diversos mesos, els agents van anar reunint informació relativa a les relacions entre els venedors a peu de carrer, que treballen sense contracte ni protecció social per una comissió mínima, i els distribuïdors en una xarxa similar a les de venda al detall de drogues.
Feia més d'una dècada que cometien delictes
Així mateix, la Guàrdia Civil va constatar que aquesta organització ha vingut operant sota diferents denominacions des de fa més d'una dècada, no només a Galícia, sinó també vinculada a altres organitzacions en la resta d'Espanya, ocasionant greus perjudicis als venedors legals d'organitzacions com l'ONZE.
Durant la investigació es van identificar les vies de distribució, principalment camuflats en paqueteria comercial; les vies del flux de diners en efectiu, ja que evitaven deixar rastre amb dipòsits o transaccions bancàries; així com el lloc de fabricació.
Després de més d'un any d'investigació, dimecres passat es va procedir a la detenció simultània de les dues dones considerades capitostos de l'organització, veïnes de Vigo, de 73 i 49 anys, i al responsable de la fabricació dels bitllets, un home que tenia la seva infraestructura d'impressió establerta a Moaña, també de 49 anys. A més, es van dur a terme diversos escorcolls i en la impremta, on es van apoderar d'una important quantitat dispositius informàtics utilitzats per al disseny i maquetació dels bitllets.
També es van intervenir 11.620 euros en efectiu, gran quantitat de documentació relacionada amb la compatibilitat del joc il·legal així com més de 300.000 cupons disposats per a la seva venda, per l'import de 2 i 1 euro, que generarien al mercat més de 360.000 euros, a més d'altres formats de jocs il·legals, com gairebé 30.000 "rasques". Simultàniament, es va procedir a la investigació d'unes altres vuit persones en diferents punts de Galícia, Euskadi, Extremadura i Andalusia per la seva participació, en diferents graus, dins de l'organització investigada.