L'exfutbolista del FC Barcelona Dani Alves ha estat condemnat a quatre anys i sis mesos de presó com a autor d'una agressió sexual a una noia en un petit lavabo de la discoteca Sutton de Barcelona, la matinada del 31 de desembre de 2022. Així ho ha dictat la secció 21 de l'Audiència de Barcelona, en una sentència coneguda aquest dijous. El brasiler, que ja fa un any i un mes que és en presó preventiva per aquesta causa, ha estat conduït pels Mossos d'Esquadra des de la presó Brians 2 fins al tribunal, que li ha notificat la resolució. 

Quatre anys i sis mesos i cinc anys de llibertat vigilada

El tribunal també ordena cinc anys de vigilància i el pagament d'una indemnització de 150.000 euros a la víctima. Aquesta sentència dictada per l'Audiència de Barcelona és la mínima a la qual es podia condemnar al futbolista, el tribunal li ha aplicat l'atenuat de reparació del dany. Els 150.000 euros d'indemnització ja els havia pagat el passat mes d'agost. A més, l'Audiència de Barcelona ha condemnat Alves a una pena de multa de 9.000 euros per un delicte lleu de lesions a la víctima, en patir una ferida al genoll.

La Fiscalia demanava per a Alves 9 anys de presó i l'acusació particular de la noia, 12 anys de presó, mentre la seva defensa, l'absolució. La víctima ha conegut la resolució des d'el despatx de la seva advocada, Ester García.

La sentència no és ferma i la defensa d'Alves, exercida per Inés Guardiola, pot presentar recurs davant la sala d'apel·lacions del TSJC, tot i que el tribunal ha ratificat que continuï en presó. En la sentència, el tribunal precisa que quan l'advocada d'Alves presenti el recurs al TSJC llavors es podrà revisar la seva situació de presó.

Si res canvia, Dani Alves pot començar a gaudir de permisos un cop complerta  1/3 part de la condemna, és a dir, el 20 de juliol de 2024.

Credibilitat a la víctima

En el judici, celebrat fa dues setmanes, Dani Alves va assegurar que van ser relacions sexuals consentides, mentre la noia va dir tot el contrari. La fiscal Elisabet Jiménez i l'advocada de la víctima van insistir que hi ha suficients proves que indiquen que el brasiler va violar la noia.

En la sentència, el tribunal —format pels magistrats María Isabel Delgado, Pablo Díez i Luis Belestá— dona plena credibilitat a la víctima. El tribunal sosté, en els fets provats, que la víctima va entrar voluntàriament al lavabo, però que Alves "va usar la violència" i la va penetrar, quan ella no volia. Amb tot, no considera provat que abans l'obligués a fer-li una fel·lació i li estirés els cabells.

També precisa que "la víctima en casos d'agressions sexuals no té presumpció de veracitat",   tot i els canvis legislatius, i que en el cas de la víctima d'Alves, el seu testimoni "no té motius espuris ni econòmics", a més d'haver-hi altres proves que corroboren el seu relat, com les restes biològiques trobades d'ell, o els agents dels Mossos que la van atendre, i la conversa que va enregistrar sense voler una càmera que duia un agent. I valida que els símptomes que té, són per l'agressió viscuda.

Per la seva part, Inés Guardiola, advocada del futbolista, va assegurar que amb el ball íntim anterior la noia va donar el seu consentiment a mantenir relacions, o almenys això va creure Alves. Per això, demanava que, si se l'havia de condemnar, fos a una pena menor d'un any de presó, en aplicar l'atenuant de reparació del dany, ja que ha dipositat al jutjat els 150.000 euros que se li van exigir d'indemnització a la noia, i també per "error invencible", per no haver entès el canvi d'opinió de la noia després de ballar amb ella a la zona reservada d'aquesta discoteca de la zona alta de Barcelona. El tribunal, només accepta el primer atenuant.

 

Més d'un any a la presó esperant sentència

Després de la denúncia de la noia, que va fer el 2 de gener de 2023, Dani Alves va ser citat al despatx de la seva advocada i va ser detingut el matí del 20 de gener. Des de llavors, i després de passar per davant del jutge que va assumir el cas, va ingressar a presó aquell mateix vespre. Durant el temps que ha estat a la presó, ha anat canviat de versió fins que va declarar, el passat 7 de febrer, en el judici contra ell a l’Audiència de Barcelona.