El maig de 2017 va ser trobat mort, calcinat, Pedro Rodríguez, un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Era l'inici d'un escabrós capítol de la crònica negra de Catalunya, era l'inici del crim de la Guàrdia Urbana. Ara a Netflix es pot veure una sèrie, El cuerpo en llamas, amb Úrsula Corberó i Quim Gutiérrez, que narra, amb ficció, aquest crim del triangle amorós entre la Rosa, l'Albert i el Pedro.

@elnacionalcat 🚔 Recordes el crim de la Guàrdia Urbana? 📽️ Aquí tens un resum perquè no et perdis cap detall de ‘El cuerpo en llamas’ la nova sèrie que s'estrena aquesta setmana a Netflix #elnacionalcat #guardiaurbana #truecrime #netflix #series #elcuerpoenllamas #ursulacorbero ♬ original sound - El Nacional.cat

El seu assassinat, segons la justícia, perpetrat per la seva parella, Rosa Peral, i l'amant d'aquesta, Albert López, ha omplert hores i hores de televisió i de premsa. Un triangle amorós que va acabar amb un crim i que serveix, aquest divendres, per a la nova sèrie que es preveu d'èxit de la plataforma de continguts audiovisuals Netflix.

Després del judici a l'Audiència de Barcelona i amb la confirmació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Peral i López han estat condemnats a 25 i 20 anys de presó. Ella per assassinat amb traïdoria i l'agreujant de parentiu —la víctima era la seva parella— i ell per assassinat —per haver matat la parella d'ella, amb qui també tenia relació sentimental.

Qui és qui al crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona?

El cas té tres noms principals. Pedro Rodríguez, Rosa Peral i Albert López. El primer era agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona i és la víctima. Rosa Peral era la parella de Rodríguez, però amb López van assassinar i ordir un pla per desfer-se de la víctima. Però també hi ha un quart personatge, Rubén, l'exmarit de Peral.

Pedro Rodríguez, la víctima del crim de la Guàrdia Urbana

El 4 de maig de 2017 va aparèixer un cotxe calcinat al pantà de Foix, entre el Baix Penedès i el Garraf. Al maleter del cotxe hi va aparèixer el cadàver de Pedro Rodríguez, un agent de la Guàrdia Urbana que feia un parell de dies que havia desaparegut.

URBANA 004

Imatge de la pròtesi que portava a l'esquena la víctima, Pedro Rodríguez / CME 

Tot i que en un primer moment no es va poder identificar, el número de sèrie d'una pròtesi que portava va permetre saber-ne el nom i el cognom. La víctima era parella d'una agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona i els investigadors dels Mossos d'Esquadra van començar a estirar el fil per poder aclarir el crim.

Rosa Peral, al mig d'un triangle amorós

Rosa Peral era, en el moment dels fets, la parella formal de Pedro Rodríguez, però mantenia relacions també amb altres persones, com Albert López. Precisament va ser la relació amb ell el que va detonar el matrimoni que tenia Peral amb un agent dels Mossos d'Esquadra i pare de les filles d'ella, fins a 2016. Des de llavors, havia tingut diverses relacions, que s'acabaven i tornaven a començar, tant amb Albert com amb el Pedro.

URBANA 001

Imatge del cotxe calcinat al pantà de Foix pel crim de la Guàrdia Urbana / CME

Fins al dia 1 de maig, quan va preparar el pla per matar Pedro Rodríguez, segons la sentència, d'acord amb l'altre condemnat, la idea de la parella era formalitzar la seva relació, però la presència de la víctima, per alguna raó que no s'ha pogut aclarir, ho complicava.

Albert López, condemnat per haver matat Pedro Rodríguez

López va ser a casa de Peral quan es va produir l'atac, una agressió que la víctima no s'esperava, tenint en compte que eren parella sentimental amb la Rosa. Concretament, i segons les investigacions i es va poder provar, l'homicidi es va produir la nit de l'1 al 2 de maig de 2017.

URBANA 003

Rosa Peral amb la víctima, Pedro Rodríguez / Cedida

Va ser en aquest context que segons la sentència es va produir un "atac mortal". Després dels fets, i per evitar aixecar la llebre, van intentar fer vida normal. Amb dos cotxes i el cadàver al maleter, la nit del 2 al 3 de maig van desplaçar-se al pantà de Foix.

"Utilitzant algun tipus de combustible van calar foc al vehicle amb el cos de Pedro Rodríguez al seu interior resultant el seu cos gairebé totalment carbonitzat per l'acció de les flames, sense que hagin quedat restes o signes suficients de la causa violenta de la seva mort", s'assegura en la sentència.

Rubén, l'exmarit de l'acusada del crim de la Guàrdia Urbana

En va ser protagonista sense voler-ho. Després de donar mort a Pedro Rodríguez, Peral i López van intentar simular normalitat fent servir el mòbil de la víctima —tenien alguns coneixements d'investigació, i van creure que podrien despistar la policia. L'objectiu era evitar ser relacionats amb el crim i, alhora, incriminar Rubén, l'exmarit de Peral i agent dels Mossos d'Esquadra.

L'home ja havia refet la seva vida amb una altra dona, després de trencar la relació amb Peral, i va poder demostrar que no tenia res a veure amb el crim de l'agent de la Guàrdia Urbana Pedro Rodríguez.