La fam, que és la principal causa de mort en molts llocs del món, així com el canvi climàtic, els efectes del qual són devastadors i cada vegada més notoris, són dues de les grans problemàtiques a què s'ha de fer front el més ràpid possible. Amb aquest objectiu, científics de Corea del Sud creuen haver trobat la solució amb què, almenys, minimitzar ambdues problemàtiques. No obstant això, es tracta d'una alternativa que pot no agradar als paladars més fins, ja que consisteix en la ingesta de carn artificial feta amb uns ingredients, com menys, peculiars.

Els científics de la Universitat de Wonkwang, a Corea del Sud, han publicat recentment un projecte en el qual es destaca l'alt contingut en proteïnes que acullen els cucs de la farina, així com les larves d'escarabat, per la qual cosa es van llançar a cuinar preparats especials que simulaven la carn barrejant aquests insectes amb sucre. Sent coneixedors, també, de la importància de trobar aliments que substitueixin la carn, els resultats del seu preparat especial els van sorprendre tant pel sabor com per la facilitat d'elaborar-lo. Segons els mateixos científics, el sabor que té el preparat és molt similar al de la carn, alhora que resulta beneficiós tant per als consumidors com per al planeta.

Els cucs emeten diferents olors i sabors segons com es cuinin

El doctor Hee Cho, líder del projecte, explica que van estudiar el cicle de vida del cuc de la farina i van descobrir que els cucs emeten olors i gustos diferents segons la manera en què es cuinin. Així, malgrat que l'olor natural dels cucs és de terra humida, explica que quan es cuinen, per exemple, al vapor, la seva olor és similar al del blat de moro dolç; quan es rosteixen o fregeixen, en canvi, tenen una olor i sabor semblant al de les gambetes. Quan són barrejats amb sucre, s'obté una aroma i sabor molt similar al de la carn de vedella.

Malgrat que en diverses cultures és normal la ingesta de cucs, en moltes d'altres aquest fet es considera grotesc i fins i tot repulsiu. El doctor Hee Cho admet que els insectes no són "universalment acceptats" a causa de "la seva aparença repel·lent i característiques de sabor úniques" però, alhora, també explica que el cuc de la farina "és un dels insectes comestibles més utilitzat al món". El doctor es mostra optimista amb el fet que l'ús de cucs de la farina com a saboritzant de carn ajudi a salvar aquestes diferències culturals. Ara per ara, la solució del doctor Cho se centra a agregar el triturat de cucs cuinat als altres productes.

Els insectes comestibles presenten nombrosos beneficis per a la salut

El projecte liderat pel doctor Cho també mostra els beneficis de menjar insectes per a la salut de les persones. Així doncs, el doctor Cho sosté que els insectes "són una font d'aliments nutritius i saludables amb grans quantitats d'àcids grassos, vitamines, minerals, fibra i proteïnes d'alta qualitat, que són com les de la carn".

Com impacten els insectes en l'erradicació de la fam i el canvi climàtic?

El fet d'utilitzar-los com a substitutiu de la carn, a més de ser beneficiós per a la salut, també ho és per al canvi climàtic i l'erradicació de la fam. La indústria càrnia és la responsable d'un terç de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle; alhora, la carn no arriba a tots els llocs del món, ni tots estan preparats per acollir granges, per la qual cosa el consum es redueix a uns quants països. Els insectes, en canvi, requereixen un menor manteniment i es troben pràcticament a tot el planeta, per la qual cosa tenen tots els números per utilitzar-se com a substitutius de la carn.