Fa només tres setmanes que el Jutjat Penal de Sevilla va condemnar a dos anys de presó Francisco Javier García, més conegut com 'El Cuco', i la seva mare Rosalía García, per un delicte de fals testimoni quan van declarar en qualitat de testimonis en el judici celebrat l'any 2011 pel cas Marta del Castillo. Ara, l'advocat dels condemnats, Agustín Martínez, ha presentat un recurs d'apel·lació en el qual demana que es repeteixi el judici perquè dubten de la imparcialitat de la magistrada.

L'advocat dubta de la posició neutral de la magistrada

En el recurs, al qual ha tingut accés Diario de Sevilla, el lletrat qüestiona "la imparcialitat i independència" de la jutge que va presidir el tribunal. A més, també assegura que la magistrada es va deixar influenciar pel gran impacte mediàtic del judici, ja que es tracta d'un dels investigats pel crim de Marta del Castillo, un cas amb molta repercussió social. L'advocat, a banda d'apel·lar la falta de neutralitat de la jutge, també assenyala que la sentència és "injusta" i critica "les expressions utilitzades de manera recurrent en el desenvolupament de la vista oral".

"No va ser capaç d'abstenir-se a la pressió mediàtica que generava l'assumpte", indica Agustín Martínez, que explica en un recurs de 50 fulls que "durant el desenvolupament de la vista, la magistrada va fer comentaris que deixaven patent que el procés del qual derivava el present judici "influïa de manera definitiva en la seva actuació". En els documents, l'advocat deixa entreveure que en el judici on es va condemnar 'El Cuco' i la seva mare hi havia "connexions i relacions amb un crim ja jutjat" —el de Marta del Castillo— amb una sentència ferma i amb "impossibilitat de ser jutjat de nou".

L'advocat afegeix com a última queixa en el recurs presentat que, malgrat afirmar el condemnat que no respondria cap pregunta, la magistrada va permetre efectuar preguntes per part de la Fiscalia i de la resta de les acusacions particulars sense sol·licitar-ho en ambdues parts.

Condemna a 2 anys de presó

Francisco Javier García i la seva mare, Rosalía García, van ser condemnats el passat 9 de juny a dos anys de presó després de demostrar-se que van mentir en el judici de la desaparició i assassinat de la Marta del Castillo. 

Francisco Javier García, en el judici de l'assassinat de la jove de 17 anys, va declarar que no va estar al pis de Miguel Carcaño, l'autor confés del crim. Segons les investigacions policials, la Marta va ser assassinada en aquest pis, situat al carrer León XIII de Sevilla. El Cuco va declarar que el dia del crim no estava en aquell domicili, sinó que va sortir amb uns amics i que després va anar a dormir a casa seva. Rosalía García, la mare, també va declarar el mateix i va corroborar falsament la seva coartada, tot i que sabia perfectament que 'El Cuco' era a casa de l'assassí la nit que van matar a la Marta del Castillo. 

En aquest judici, la família de la Marta demanava una condemna de dos anys de presó, mentre que Fiscalia només demanava vuit mesos. Tant 'El Cuco' com la seva mare van reconèixer els fets, però es van negar a declarar i, finalment, el jutge va complir amb la petició de la família de la víctima. Ara, s'espera veure què passa amb el recurs d'apel·lació que ha presentat l'advocat dels condemnats.