Mundial de Futbol de Qatar 2022: del 20 de novembre al 18 de desembre. Més enllà de les polèmiques sorgides arran de la celebració d'aquest esdeveniment al país del golf Pèrsic, hi ha una controvertida alerta sanitària que podria portar una segona onada de boicot contra els qatarians: el coronavirus del síndrome respiratori d'Orient Mitjà o comunament coneguda com el virus del camell. Aquesta malaltia, que es transmet amb el contacte directe o indirecte amb els dromedaris té una taxa de mortalitat del 35% entre tots els infectats, segons ha advertit l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La simptomatologia de la infecció per MERS-CoV és tos, expectoració, pneumònia, insuficiència respiratòria i renal. Tanmateix, la presència del virus no es nova, sinó que es va informar per primera vegada el 2012, quan va ser detectat a l'Aràbia Saudita. D'altra banda, el viròleg Ron Fouchier va suggerir aquell mateix any que podria tenir origen animal i mantenir relació amb els ratpenats.

Mesures d'higiene, restriccions i opacitat de Qatar

Molts països, amb l'expectació d'aquest esdeveniment esportiu, han recomanat seguir mesures d'higiene i de distància social excepcionals, com les que ara s'han perdut però van ser implantades als inicis de la pandèmia de la Covid-19. Qatar, pel seu reduït territori no és el que té més casos o incidència, com a mínim segons les dades oficials. El país és un dels més opacs en drets humans i llibertat de premsa. Tanmateix, a l'últim repunt hi va haver una víctima mortal, aquest mes de maig. El comunicat oficial és que des de que va sorgir el virus només s'han donat 28 infeccions i set decessos. Fet que el posicionaria en casos similars als d'Emirats Àrabs Units, Kuwait o estats del nord de l'Àfrica oriental. L'Aràbia Saudita, per la seva extensió i població, a més d'altres variables, hauria estat la més afectada d'aquesta epidèmia geolocalitzada.

En aquests moments no existeix un tractament en cas d'infecció. És a dir, a diferència de la Covid-19 no hi ha una vacuna específica. Alguns comunicats han senyalat que aquesta injecció es troba en fase de desenvolupament. No obstant tot això, s'ha de dir que la transmissió és més lenta i més complicada que amb el coronavirus que va provocar la pandèmia mundial viscuda els dos darrers anys i mig, encara que el nom sigui molt similar. De tota manera, es tracta d'una transmissió transzoonica i si es posa en alerta a Qatar, s'hauria de fer també amb tots els països del golf Pèrsic i d'altres del nord d'Àfrica i, inclús, europeus com França o Itàlia, on va haver-hi infeccions i un mort.