Alerta sanitària per un dels lots de carn de cap de porc cuita venuda a Espanya. El producte, segons ha informat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), hauria estat en supermercats i establiments de queviures del País Basc. L'organització competent, per tant, ha informat a les autoritats del territori de la presencia de listèria al lot 2238402 amb data de caducitat pel 14 de desembre del 2022 de la marca Frial. No obstant això, l'agència espanyola reconeix que, amb la informació disponible, "no hi ha constància" de cap altre cas notificat associat a aquesta alerta.

Podria haver estat distribuït a altres territoris

L'AESAN, tanmateix, no descarta, tot i no tenir altres notificacions actives, que s'hagi distribuït a d'altres comunitats autònomes. De totes maneres l'organització ha traslladat l'alerta a les autoritats competents dels territoris a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) amb l'objectiu de verificar la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització. Com a mesura de precaució es recomana a les persones que tinguin a casa el producte de Frial que s'abstinguin de consumir-lo i el retornin als punts de venda. En el cas d'haver-lo menjat, i a més presentar alguna simptomatologia compatible amb la listeriosis, aconsellen anar ràpidament al centre de salut més proper.

Els símptomes compatibles amb la listèria són febre, mal de cap, vòmits i diarrea. En el cas de la carn de porc cuita de Frial, el bacteri és monocytogenes, és a dir, que no forma espores i que es multiplica en un ampli espai de pH i temperatures. Això vol dir que refrigerar-lo entre 2 i 4 graus no assegura la seva eliminació. Tot i que l'òptim creixement es dona entre els 30 i 37 graus. El bacteri es destrueix, cuinant-lo, a temperatures superiors als 70 graus durant, com a mínim, dos minuts. 

La perillositat d'aquest bacteri és, a més, entre dones embarassades. Pel fet que és una transmissió vertical, que es produeix a través de la placenta o durant el moment del part. A més d'estar considerada d'alt risc. De totes maneres, els símptomes habituals de la infecció són afectacions gastrointestinals lleu, febre, i dolors musculars. El període d'incubació acostuma a ser d'una o dues setmanes, però també pot arribar a ser d'uns pocs dies fins als tres mesos. No obstant això, la listeriosis és una malaltia poc freqüent, tot i que presenta una tasa de mortalitat molt alta, del 30%, en els casos més greus.