El problema de l'entrada de haixix per la costa catalana és una realitat. Les narcollanxes han començat a establir les seves rutes des del continent africà -concretament des del Marroc- cap a Catalunya els darrers mesos. Mostra d'això són les que van arribar a Mataró (Maresme) i els Mossos d'Esquadra van detenir quinze persones aquest cap de setmana, tal com va avançar ElCaso.cat, o a l'Aldea (Baix Ebre) aquest 3 de febrer i on la Guàrdia Civil va detectar una embarcació utilitzada per aquest tipus de tràfic de drogues dins d'un camió. Ara la Policia Nacional ha tornat a trobar-se amb un succés similar: han enxampat un vaixell a la costa de Tarragona que transportava més de 4.000 quilos d'haixix.

Cinc detinguts que introduïen haixix per la Costa Daurada

Però la detenció de les cinc persones que integraven l'organització criminal que gestionava els enviaments des del Marroc cap a Catalunya només han estat possibles després de conèixer que el centre d'operacions dels narcos era la Costa Daurada. A més, comptaven amb la logística i contactes suficients al país nord-africà per introduir a l'estat espanyol grans quantitats de substàncies estupefaents. La forma de fer-ho era mitjançant la modalitat go fast. És a dir, conduint embarcacions semirígides amb capacitat per realitzar el trajecte en menys de 24 hores.

La investigació va iniciar-se al maig del 2022 i van identificar-se els integrants de l'organització, així com els rols que jugaven dins de l'entramat i els lideratges exercits. El novembre de l'any passat va produir-se la primera detenció a la zona de Girona, quan l'individu es dirigia cap al nord per l'AP-7 en una furgoneta de matrícula francesa on portava 436 quilos d'haixix, distribuïts en onze cabdells i mig. La segons fase no va trigar en arribar. La primera setmana de gener l'organització va introduir una gran quantitat de drogues a l'estat espanyol i, el dia 5, els investigadors van interceptar un vehicle que utilitzaven pel transport de les substàncies. El dispositiu va desplegar-se, concretament, a la zona de la platja del Creixell.

Els narcos van disparar els agents abans de ser detinguts

Aquest operatiu va esperar fins que va arribar el vehicle llançadora, després d'haver aconseguit carregar tot el haixix que prèviament havia arribat en llanxes a la costa. Els ocupants de la furgoneta, en adonar-se'n de la presència policial, van disparar contra els agents de la Policia Nacional i van col·lisionar contra diferents vehicles i patrulles. Finalment, van detenir un dels homes a la C-32 en direcció Barcelona i van escorcollar l'interior de l'automòbil, confiscant un total de 102 cabdells amb 3.605 quilos d'haixix. Poc després, les altres tres persones també van ser arrestades. Tot això suposa un augment del tràfic de drogues entre el Marroc i Catalunya mitjançant narcollanxes que són capaces de creuar de sud a nord el mar Mediterrani.