Tres dels quatre condemnats per la violació múltiple d'una noia en una nau abandonada de Sabadell (Vallès Occidental) el febrer del 2019 passaran més anys a presó. Això és el que ha sentenciat el Tribunal Suprem que eleva les penes de dos d'ells de 13 a 24 anys i de l'altre de 22 a 28. Els magistrats han considerat que a les agressions sexuals en grup, tot i no ser els propis autors materials, tenen un afegit de gravetat per la intimitat ambiental sobre la víctima que pot ser qualificada com a cooperació necessària, no només complicitat. És a dir, per "l'efecte intimidatori que es produeix per la simple presència de diverses persones".
Condemnes variables segons l'Audiència de Barcelona, el TSJC i el Suprem
Els violadors de la ja coneguda com manada de Sabadell tenen entre 25 i 30 anys i van abusar directa o indirectament d'una noia de 18 el 2019, quan aquesta sortia d'una discoteca del municipi. Segons el relat, que s'ha considerat provat per la justícia, un dels processats la va agafar del coll, la va posar contra la pared i va agredir-la sexualment. Poc després, la va portar a la nau industrial abandonava on esperaven els altres tres joves, que van continuar amb els abusos en repetides ocasions fins que cap a dos quarts de vuit del matí la jove va aconseguir escapar i va demanar ajuda. Per tot això, van ser jutjats l'any 2021 per l'Audiència de Barcelona que va condemnar amb fins a 31 anys de presó tres dels quatre acusats.

Concretament, els magistrats de l'alt tribunal barceloní van imposar 31 anys de presó a l'autor material d'una de les agressions i cooperador necessari de les altres dos a la nau industrial. La pena pels altres dos acusats va ser de 13 anys i sis mesos per la complicitat en aquest delicte de violació, mentre van absoldre al quart per "no existir proves que acreditessin la seva presència al lloc i l'hora dels fets". Però un recurs d'un dels condemnats davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va considerar un d'ells com còmplice i no cooperador necessari de les dues agressions que no va realitzar, per la qual cosa va establir dues penes de quatre anys i sis mesos i no de nou anys, mantenint els 13 anys per la que sí va perpetrar. Així, la condemna va passar a ser de 22 anys.
Tot aquest procés va continuar amb modificacions fins arribar al Suprem. L'alt tribunal ha estimat precís, segons la sentencia feta pública aquest dimecres, i després del recurs de la Fiscalia, elevar les penes per considerar la cooperació entre els membres de la manada de Sabadell com a cooperació necessària. "Tot i no existir un pla preordenat, es produeix la violació en presència d'altres individus sense previ acord, però amb consciència de l'acció que conjuntament realitza", han confirmat els magistrats a la resolució. De fet, tal com continua el text, en aquests casos "l'efecte intimidatori es produeix amb la simple presència o concurrència de diverses persones, diferents del que consuma materialment la violació, ja que l'existència del grup pot produir a la persona agredida un estat d'intimidació ambiental".
L'agressió en grup augmenta l'actitud de sotmetiment i la gravetat
Aquesta circumstància porta a delimitar que amb la intimidació en grup present, la víctima "adopta una actitud de sotmetiment, que no de consentiment", han precisat els magistrats. Per tot això, el Tribunal Suprem ha donat una volta a les últimes sentències de l'Audiència de Barcelona i el TSJC i ha decidit elevar les penes de dos dels condemnats de 13 a 24 anys i del tercer, com autor material de la primera violació abans d'arribar a la nau industrial abandonada de Sabadell, de 22 a 28. Precisament, perquè aquesta cooperació en grup hauria fet augmentar "qualitativament la gravetat de la situació" que seria "incompatible amb la complicitat", han sentenciat.