Els danys materials que provoquen els grafiters als trens, siguin de Renfe o combois d'FGC o del metro, són cada cop que es comptabilitzen més elevats. La Policia Nacional ha detingut onze vàndals acusats d'un total de 94 fets delictius relacionats amb les pintades als vagons durant els darrers anys als ferrocarrils i instal·lacions de l'operadora nacional a Galícia i Castella i Lleó. En total, s'estima que van provocar desperfectes per un valor de gairebé 422.000 euros

Les detencions s'han pogut dur a terme després d'una investigació fruit dels contactes periòdics del Cos Nacional de Policia (CNP) amb les principals operadores ferroviàries del país. Les companyies que gestionen els ferrocarrils van detectar una alta incidència d'actes vandàlics d'aquest tipus provocats per grafiters als trens de Galícia. Concretament, i en la majoria de casos, s'havien comès a les instal·lacions d'Adif, però als trens de Renfe, a les ciutats de Vigo, la Corunya i Ponferrada, aquesta darrera ja a la província de Lleó. A tot això, se'ls hi sumava un robatori amb força registrat a les dependències de la Xarxa Nacional de Ferrocarrils Espanyols (Renfe) a la localitat gallega de Ferrol. 

Vuit a la Corunya, dos a Vigo i un a Ponferrada

Els investigadors de la Policia Nacional van realitzar diverses indagacions, fins que van esbrinar el possible origen i els presumptes culpables d'aquests actes. Així, els agents van establir un dispositiu de seguretat que ha donat com a resultat la detenció de vuit dels grafiters a la Corunya, dos més a Vigo i finalment un a Ponferrada, sumant un total d'onze arrestats. L'operació també ha revelat que alguns dels delinqüents es traslladaven de forma continuada a països com França o Portugal i, un cop allà, realitzaven accions similars emplenant de pintades els trens d'operadores nacionals, que realitzen les funcions de Renfe a aquests territoris, com el SNCF o Comboios de Portugal.