Producció il·legal de tabac per exportar a Europa. La Guàrdia Civil i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària ha desarticulat una xarxa de fabricació clandestina de tabac de contraban a Navarra i el País Basc. L'objectiu principal, per la seva ubicació propera a la frontera amb França, era exportar el material elaborat a la resta del continent. De fet, segons fonts policials, en el moment de la intervenció van comptabilitzar-se més de 14 milions de paquets fabricats els últims mesos, en diferents explotacions agrícoles de les àrees de la Conca de Pamplona i la comarca d'Aralar, així com diverses naus industrials diversificades entre els dos territoris. En total, els agents han detingut a 16 persones: set de nacionalitat ucraïnesa, sis espanyols i tres búlgars. A més d'intervenir el material d'aquesta activitat il·lícita.

Agents de la Guàrdia Civil en un dels escorcolls a les naus industrials / GUÀRDIA CIVIL
Agents de la Guàrdia Civil en un dels escorcolls a les naus industrials / GUÀRDIA CIVIL

Utilitzaven explotacions agrícoles i ramaderes de la zona per produir tabac

L'operació, anomenada Baserría/Trampantojo, va començar un cop els investigadors van obtenir informacions sobre diverses irregularitats en explotacions agrícoles i ramaderes, principalment als voltants de la capital navarra i la zona d'Aralar. Per això, va posar-se en coneixement del jutjat d'instrucció número 4 de Pamplona i els agents van establir dispositius de vigilància en aquestes àrees on sospitaven que podien estar portant a terme accions il·lícites. Els propietaris i treballadors del sector prenien moltes mesures de seguretat per no ser descoberts, cosa que va dificultar les indagacions policials. Però van fallar en un moment donat: els dinars i sopars amb camioners a diferents restaurants els van destapar.

Després de l'àpat, els detinguts els guiaven fins a naus industrials de Navarra i el País Basc, on realitzaven càrregues i descàrregues de productes emmagatzemats. Els investigadors van puntualitzar que tot apuntava que eren fulles de tabac per la seva posterior manipulació i transformació, simulant productes de diferents marques comercials d'ús habitual tant a Espanya com d'altres països europeus. Ho tenien tot copiat i pensat: també hi havia l'etiqueta corresponent en l'idioma oficial de l'estat a on s'havia d'exportar.

A l'interior de la nau de Larraun-Aldatz (Navarra) es van intervenir els llibres-registres de l'activitat de la fàbrica clandestina en els quals s'observa, per la producció de paquets, que tenia una alta activitat. En els mesos previs a l'actuació policial i fins a la seva culminació, s'haurien produït un total de 14.421.000 paquets de tabac, segons la comptabilitat intervinguda. S'estima que la capacitat de producció de la fàbrica seria de 3.175.000 paquets al mes, al voltant d'un milió de cigarrets al dia. De l'activitat il·lícita de l'elaboració i distribució del tabac, el grup criminal hauria obtingut uns beneficis econòmics de gairebé 80 milions d'euros.

Cooperació internacional i llargues jornades laborals

La investigació, atès que afectava més enllà de les fronteres de l'estat espanyol, va tenir el suport de l'Europol per l'intercanvi d'informació de la Guàrdia Civil amb els països de procedència i trànsit de la matèria prima necessària per la fabricació del tabac a Navarra i el País Basc. Els agents van realitzar cinc entrades i escorcolls a edificis clandestins ubicats als dos territoris, on van intervenir més de tres milions de paquets de tabac, més de 27 tones de fulles de tabac i més de tres tones de picadura, així com maquinària i eines per l'elaboració de les caixetes. També van detenir 16 persones, a les quals se les acusa de set delictes: contraban, pertinença a un grup criminal, delicte contra els drets dels treballadors, la propietat intel·lectual, contra l'hisenda pública, tràfic d'éssers humans i contra la salut pública.

Material a les naus de Navarra i el País Basc / GUÀRDIA CIVIL
Material a les naus de Navarra i el País Basc / GUÀRDIA CIVIL

De fet, en els drets dels treballadors, destaquen les llargues jornades laborals i les dolentes condicions de salubritat de les persones contractades per aquest fi. L'horari de feina era d'entre deu i dotze hores de mitja i els obrers, a més, no sortien de la nau industrial principal, ubicada a Navarra, en cap moment del dia. Els treballadors eren set ciutadans ucraïnesos, que vivien en una nau interior secundària. Aquests van ser detinguts perquè se'ls va incloure a les diligències com participants en l'entramat, però ja es troben en llibertat a l'espera de resolució judicial.