L'Audiència de Palma de Mallorca ha condemnat a un any de presó una dona que va arruïnar la seva pròpia mare aprofitant-se de la malaltia que patia, Alzheimer, segons informa El Periódico. De moment, la condemnada no ingressarà a presó amb la condició d'anar tornant els diners que va robar. Concretament, el temps de què disposa per tornar els 17.000 euros que pertanyen a la seva mare malalta és de quatre anys. Cada mes haurà de pagar la quantitat de 354 euros, fins a completar el deute acumulat, després de reconèixer ella mateixa la culpabilitat del delicte. El tribunal la declara culpable d'un delicte d'administració deslleial, ja que ella havia estat designada com a administradora de l'economia de la seva mare, que no podia administrar-la ella sola.

Els diners estaven destinats a les cures de l'anciana

Segons s'exposa en la sentència, l'acusada controlava els dos comptes bancaris que estaven a nom de la seva mare, de més de 80 anys. Els diners que rebia l'anciana eren procedents de la seva pensió i estaven destinats a atendre les despeses derivades de la seva cura. En patir una malaltia mental com és la pèrdua de memòria, la filla de la dona tenia ple dret per accedir a aquests fons econòmics. Durant almenys tres anys —de 2017 a 2020— la filla es va dedicar a cuidar-se de la seva mare i de la gestió dels diners. En ser la dona l'única persona autoritzada per accedir als comptes bancaris de la seva mare, va començar a utilitzar les targetes per comprar-se coses. Així, la sentència especifica que l'acusada va contractar serveis per al seu ús personal, com a factures d'un veterinari, pagaments a la gasolinera, compra de joies i perfums cars, com a exemples més significatius. Aquestes despeses no les va carregar en el seu compte personal, sinó que va fer que s'abonessin amb els estalvis de la seva mare malalta.

Les despeses més significatives

La sentència recull algunes de les operacions que la dona va realitzar amb la targeta de la seva mare. Així, el primer any que va ser designada com a cuidadora va anar retirant més de 3.500 euros en metàl·lic. Aquesta quantitat superava els diners necessaris per atendre les necessitats, que ascendien a uns 300 euros al mes per cobrir les despeses ordinàries. L'any següent va anar repetint les operacions fraudulentes, apoderant-se així dels diners en metàl·lic en diverses fases, aconseguint fins a 5.500 euros. Posteriorment, va anar traient més quantitats econòmiques per finançar-se el tabac, les pastilles per deixar de fumar —gastant-se més de 500 euros—, perfums de marques i un rellotge d'alta gamma. Altres de les despeses que va finançar a través dels diners de la seva mare va ser omplir-se el dipòsit de gasolina. Finalment, la filla va ser descoberta i denunciada davant de la Policia Nacional.

Incapacitat per controlar els seus diners

La sentència fa especial menció a què la víctima, que va quedar pràcticament arruïnada per culpa de la seva filla, venia patint des de feia temps un deteriorament cognitiu. De fet, la seva malaltia va anar empitjorant, fins que se li va diagnosticar que patia Alzheimer. A causa d'aquesta malaltia, l'anciana era incapaç d'administrar i controlar els seus diners. El jutge, davant d'aquesta situació, va nomenar la seva filla com a tutora. El que no sabia era que s'aprofitaria de la pobra dona i li robaria la quantitat de 17.000 euros. L'acusada ni tan sols va haver de declarar en el judici per explicar el que havia fet. Prèviament, va assolir un acord amb la fiscalia, comprometent-se a declarar-se culpable a canvi de no ingressar a la presó.