WhatsApp s'ha convertit en una eina essencial en el dia a dia de milions de persones, però la seva popularitat també l’ha convertit en un objectiu per als ciberdelinqüents, també, com es va saber ahir, on els estafadors fan servir missatges en català per fer-ho tot més creïble. Però com ho fan? Suplanten la identitat de persones conegudes per demanar-te diners, en l'estratègia que s'ha batejat com la del "fill amb problemes".

El lladre suplanta la identitat d’un conegut o familiar, fent creure a la víctima que necessita diners de forma urgent. Això li va passar a la Núria, que ho va denunciar a Twitter i als Mossos, quan un veí seu li va demanar diners. No era el seu veí, els cibercriminals li havien robat el WhatsApp i l'havien suplantat. Aprofiten que tenen accés a l'agenda per enviar missatges a tothom i esperar que algú piqui. Hi ha diverses maneres d'autoprotegir-se, també per complicar la tasca als lladres que es volen fer amb els nostres diners.

Trucs per evitar ser estafats a WhatsApp

Per evitar la suplantació d'identitat per WhatsApp, podem optar per prendre algunes mesures de protecció, com les següents:

  1. Desactiva la descàrrega automàtica d’arxius. Una de les formes que utilitzen els ciberdelinqüents per accedir al teu dispositiu és a través de l’enviament d’enllaços i arxius maliciosos. Per evitar-ho, pots desactivar la funció automàtica de descàrrega d’arxius. Els passos són senzills. Des d'Ajustos (tocant el menú dels tres punts a la cantonada superior dreta), selecciona “Emmagatzematge i dades” i desactiva les caselles de fotos, àudios, vídeos i documents tant a “Descarregar amb dades mòbils” com a “Descarregar amb Wi-Fi”. Això no només protegeix el teu dispositiu, sinó que també evita que la memòria del telèfon s’ompli amb arxius innecessaris.

  2. Comprova els remitents desconeguts. Quan rebis un missatge d’algú que no tens als contactes, WhatsApp et mostra informació sobre si teniu grups en comú o si el seu número està registrat a un país diferent. Pots afegir-los com a contacte, bloquejar-los o reportar-los si et sembla sospitós.

  3. Revisa els ajustos de privacitat. WhatsApp té configuracions predeterminades que permeten a qualsevol veure la teva foto de perfil, el teu estat o afegir-te a grups. Pots canviar aquestes configuracions per limitar qui pot veure la teva informació personal. També pots desactivar les confirmacions de lectura. Si desactives aquesta opció, ni tu ni els altres rebreu notificacions quan els missatges s’han llegit. Això pot ajudar a protegir la teva privacitat i evitar donar pistes als estafadors.

  4. Bloqueja o reporta contactes sospitosos. Si reps missatges o continguts que semblen sospitosos, no dubtis a reportar-los. Pots bloquejar contactes específics o reportar missatges directament des del mateix xat.

  5. No comparteixis informació personal ni financera. No donis dades delicades a través de WhatsApp, especialment si et demanen diners de manera urgent. Contacta directament amb la persona suposada a través d’un altre mitjà per confirmar la seva identitat.

Sempre alerta

Segons detallen els experts en ciberseguretat, la clau per evitar estafes i suplantacions d’identitat a WhatsApp és estar alerta i utilitzar les eines de seguretat que ofereix l’aplicació. I sempre cal confirmar que estàs parlant amb la persona que diu ser, fent comprovacions per altres mitjans -trucades, per exemple- o fent preguntes concretes que només aquesta persona pot saber. La urgència amb la qual et demanen els diners pot fer dubtar i actuar sense pensar, però cal sempre tenir el cap fred, sobretot amb aquestes noves tecnologies que els lladres fan servir per estafar.