Un menor que es trobava en el centre de reforma Ibaiondo de Zumarraga (Gipuzkoa) ha estat condemnat a tres anys d'internament en règim tancat, després d'haver intentat matar una de les seves educadores en el context d'un pla de fuga orquestrat amb uns altres dos de menors. 

El jove va escanyar l'educadora

Els fets es remunten al 14 d'abril de 2019, quan els tres menors van planejar treure-li les claus a una de les educadores per intentar fugir de l'edifici.

La resolució explica que els joves "van provocar" que una de les professionals anés a obrir el bany a un d'ells després que aques li digués que tenia "diarrea". En aquell moment, el segon menor va anar també al servei i "entre ambdós van agafar la perjudicada". Mentre un d'ells li tapava el nas i la boca amb una mà "pressionant-li fortament el coll amb l'altra", el segon li va treure les claus i va fugir "tancant la porta del bany".

Dins de l'estança van quedar l'educadora i un dels agressors, que "va continuar tapant-li les vies respiratòries", malgrat que "ja no era necessari", fins que en un moment donat la víctima va cridar: "em mataràs", a la qual cosa l'agressor "va respondre amb una pressió més forta sobre el coll", fins que uns cinc minuts després va arribar al lloc la segona educadora.

Ertzaina / Europa Press

Ertzaina / Europa Press

La segona educadora havia estat "distreta" fins aleshores pel tercer menor implicat, "primer ballant" amb ella i després jugant a ping-pong, fins que la dona, "alertada per l'absència" de la seva companya, va acudir també al lavabo. 

No obstant això, el tercer implicat la va seguir "de manera sigil·losa" i la va retenir "fortament" per evitar que entrés al lavabo, fins que es va escoltar dir: "que em mata". Enfront aquest crit d'auxili, la dona "va forcejar amb més ímpetu" amb el tercer menor i va aconseguir alertar els vigilants del centre.

Quan l'educadora va entrar al servei, el noi que estrangulava la seva companya va deixar-la anar. Al terra hi havia "troços de cabell" i la víctima tenia la cara "inflamada" i "amb els ulls fora de les òrbites", fins que va acabar perdent el coneixement.

Tres anys d'internament

La dona que va resultar ferida va haver de rebre tractament mèdic, després de patir lesions al coll que "podrien haver produït la seva mort per asfíxia mecànica". A més, la resolució explica que aquesta imatge va provocar en la companya de la víctima, testimoni de l'agressió, "una forta crisi d'ansietat" de la qual va haver de ser tractada posteriorment i que la va mantenir de baixa laboral per trastorn per estrès posttraumàtic.

La sentència condemna l'agressor principal a tres anys d'internament per un delicte d'atemptat en concurs ideal amb un delicte d'homicidi en grau de temptativa, així com per un delicte d'infracció de mesura cautelar. El Jutjat de Menors de Sant Sebastià també va condemnar el menor acusat de temptativa d'homicidi a compensar econòmicament les afectades.