En els últims anys, les estafes a través d'internet han augmentat de forma exponencial fins a convertir-se en un problema real amb el qual hem de torejar en el nostre dia a dia. És molt important estar informat sobre això i conèixer les conseqüències que pot tenir caure en un d'aquests enganys.

Els delinqüents tenen molts mecanismes per arribar fins a nosaltres de manera virtual o telefònica i és la nostra missió posar-les les coses difícils, ja que si aconsegueixen les nostres dades personals com a nom complet, adreça, nombre de DNI o fins i tot contrasenyes de xarxes socials podrien suplantar la nostra identitat i portar-nos molts problemes.

Les dades bancàries també han de ser estrictament secretes, en el cas que els enviem ens arrisquem molt que ens robin els diners del nostre compte bancari o els utilitzin per carregar-nos compres que no siguin nostres.

L'estafa del número ocult

Encara que les estafes que estan passant en els últims anys solen ser a través de correu electrònic, xarxes socials i altres plataformes també hi ha diversos delinqüents que operen mitjançant un medi més tradicional, les trucades.

Quan rebem una trucada d'un número ocult ens solem sorprendre. No és una cosa habitual i, generalment, suposa que una entitat que no vol mostrar el seu nom vol contactar amb nosaltres per algun motiu.

Hackers

Hacker / Pixabay

Recentment, s'han denunciat diverses estafes a través de trucades amb número ocult. Els estafadors es posen en contacte amb les víctimes potencials i reprodueixen un enregistrament per espantar-la. En aquest àudio es pot sentir que s'ha realitzat un càrrec en el compte bancari de l'estafat per un valor de 200 euros.

Es tracta d'una mentida i és únicament el ganxo per espantar i enganyar la víctima. En l'enregistrament es pot sentir que per reclamar el pagament de 200 euros serà necessari cridar a un altre número de telèfon, concretament un que comença amb el prefix 807. Els estafadors guanyaran diners pel temps que les víctimes estiguin en línia amb el presumpte número de reclamacions.

Què he de fer si m'han estafat?

Les autoritats recomanen que no s'atenguin les trucades que ens facin amb número ocult. En el cas que ho fem deurem d'aquesta alerta i anar molt amb compte, no hem de facilitar cap dada personal o bancària per no tenir problemes en el futur.

En el cas que ens hagin estafat hauríem d'anar a la policia i denunciar el cas. Encara que és complicat, hauríem de presentar les proves que tinguem al nostre abast per ajudar els agents a detenir l'activitat delictiva d'aquestes persones.

Qualsevol prova és bona per facilitar la feina de la policia, números de telèfon, enregistraments de les trucades, números de compte, descripcions de la veu. Tot pot servir perquè no hi hagi més persones enganyades en un futur pel mateix grup criminal.