La ciberdelinqüència és un dels tipus de delictes que més s'estan expandint en els últims anys. L'avanç d'internet i les noves tecnologies suposen també més facilitats per a aquest tipus d'estafes i enganys que, amb un simple clic, poden robar-nos les dades personals, saber tot sobre nosaltres, i buidar-nos el compte corrent.

La nova estafa arriba al teu correu electrònic

Aquesta setmana, la DGT ha estat la institució que ha hagut d'alertar d'una onada d'estafes suplantant la seva identitat a través de falsos correus electrònics que tenen com a objectiu aconseguir totes les dades possibles de les víctimes per robar-los.

En aquest cas, la Direcció General de Trànsit ha advertit sobre emails que avisen d'una presumpta caducitat del nostre carnet de conduir, per la qual cosa se sol·licita que s'enviï una fotografia de les dues cares del DNI, del permís de conducció i fins i tot una foto actual. El comunicat s'ha fet per alertar de la falsedat d'aquests missatges i advertir la població perquè no caiguin en el frau.

El fals carnet caducat de la DGT

Segons informen des de la institució viària, cap conductor que rebi un correu d'aquest tipus no ha de punxar en cap enllaç ni donar cap dada a través d'internet, i que el millor és eliminar-los directament per evitar ensurts posteriors.

Ordinador / Glenn Carstens-Peters

Clicar en l'enllaç pot infectar-nos l'ordinador / Glenn Carstens-Peters

És per això que és important tenir clara la data de caducitat del nostre carnet, així com, davant de qualsevol dubte, consultar sempre amb la DGT a través dels seus canals oficials abans de compartir qualsevol dada sense garanties.

Es pot destacar també la necessitat de portar-lo sempre a sobre, sigui en format físic o digital, amb la nova aplicació que ha anunciat Trànsit per a mòbils i en la qual es poden emportar els documents de forma fàcil.

Multes falses per buidar-nos el compte

No portar la documentació suposa, de fet, una multa de 10 euros; si no està actualitzada, n'ascendirà 80; i portar el permís caducat implicarà una multa de 200 euros.

I aquesta mateixa setmana, també s'advertia d'un altre tipus d'estafa, també suplantant la DGT en el que es coneix com a mètode phishing. L'alerta venia donada després d'un gran nombre de casos de persones que havien rebut notificacions falses que avisaven d'una multa sense pagar. Per poder saldar el deute, demanaven de fer clic en un enllaç que redirigia a una pàgina web externa per descarregar un document que, suposadament, indicaria la multa.

Multes phising falses / DGT

Però realment descarrega un fitxer contaminat que obtindrà les nostres dades personals fins a arribar a les claus que els permetin accedir als nostres comptes bancaris.