La Policia Nacional ha alertat a les seves xarxes socials d’un nou intent d’estafa. En aquesta ocasió els criminals intenten enganyar a la gent fent-se passar per la Direcció General de Trànsit (DGT). Els agents adverteixen que els estafadors han aconseguit fer una rèplica pràcticament exacta d’un avís normal de la DGT, per la qual cosa demana anar amb molt de compte si es rep un correu electrònic des de Trànsit.
Suplanten la identitat de la DGT
Aquest nou intent d'estafa consisteix a fer-se passar per la DGT a través d'un correu electrònic en el qual es comunica al conductor que ha rebut una multa, i facilita un enllaç que pot visitar per tal de revisar-la. Si la persona que ha rebut el missatge pica sobre el link, el mal ja està fet: els delinqüents obtenen accés a les dades de la persona, i es descarreguen la seva informació bancària per extreure diverses quantitats de diners.
Als correus detectats per la policia es podia llegir el següent missatge: "S'ha identificat al nostre sistema una multa de trànsit no pagada dirigida a nom de vostè o el seu vehicle". L'assumpte del correu és sempre "multa no pagada" i proporciona l'enllaç a través del qual es podria abonar la sanció. El link, però, redirigeix a una pàgina web externa que descarrega automàticament un fitxer comprimit. Aquesta carpeta conté un virus o malware que, una vegada ha entrat al dispositiu, compromet la seguretat d'aquest, ja que permet als ciberdelinqüents accedir al servidor de l'ordinador o telèfon mòbil.
Com detectar un e-mail fals
Per evitar ser víctima d'aquest tipus d'estafes, ens hem de fixar molt bé en els correus electrònics que ens arriben. Els mails fraudulents solen contenir faltes d'ortografia i de gramàtica. Per altra banda, els estafadors intentaran crear una sensació d'urgència en l'usuari per evitar que aquest pugui verificar de manera segura la procedència del missatge. Finalment, hem de tenir en compte que un organisme oficial mai ens demanarà per correu electrònic les nostres dades personals o bancàries; si volem sortir de dubtes, però, sempre podem posar-nos en contacte amb l'entitat emissora i verificar la legitimitat del missatge rebut.