La Policia Nacional ha detingut quatre persones que van estafar 23.000 euros a un gadità que van estafar mitjançant el mètode de 'smishing', enviant un sms amb un virus al seu telèfon amb què van aconseguir el control del seu compte bancari i realitzar des d'ella transferències.

Els quatre ciberdelinqüents han estat detinguts a Alacant i Cartagena (Múrcia), després d'una investigació que es va iniciar fa quatre mesos en San Fernando (Cadis).

La víctima va denunciar que li havien estafat més de 23.000 euros, que havien estat transferits des del seu compte bancari a d'altres. Les transferències van ser efectuades després que la víctima rebés un sms simulant ser de la seva entitat bancària.

El modus operandi de la banda

Aquest sms havia estat enviat de forma massiva pels ciberdelinqüents i amb un virus amb els que, quan el receptor l'obria, aconseguien endinsar-se en la informació del mòbil, controlar el seu compte i realitzar transferències a altres comptes dirigits per ells.

Després de rebre la denúncia, el grup de delictes tecnològics de la comissaria de San Fernando va iniciar una investigació i va localitzar els comptes de destinació dels diners estafats.

Hackers

Hacker / Pixabay

En el rastreig dels moviments bancaris, els agents van obtenir imatges que van permetre identificar les persones de l'organització que duien a terme les extraccions dels diners en les entitats bancàries.

En alguns casos, eren els mateixos titulars dels comptes destinació dels diners i en altres ocasions, es tractava d'altres persones. Els investiguessis van identificar a cinc persones, quatre espanyols i un romanès, amb domicilis repartits per diferents punts del país.

Diversos agents van treballar en l'operació

Amb la col·laboració del Grup de Delinqüència Econòmica de l'UDEF pertanyent a les Brigades de Policia Judicial de les Comissaria Provincial d'Alacant i el Grup Segon de Delictes Econòmics i Tecnològics de la Brigada de Policia Judicial de la Comissaria de Cartagena (Múrcia), quatre dels cinc presumptes implicats van ser detinguts.

La investigació contínua oberta per tractar de localitzar al cinquè, així com descobrir si l'organització és darrere d'altres estafes similars arran d'aquesta investigació, la Policia ha advertit als ciutadans que és "relativament senzill" caure en aquests enganys, ja que els ciberdelinqüents creen pàgines web molt similars a les autèntiques.

Per evitar-los recomana comprovar que l'adreça del portal d'Internet és segura i que comença per https. També destaquen "no obrir ni contestar missatges d'usuaris desconeguts", guardar precaució a l'hora de seguir enllaços i descarregar fitxers adjunts i mai no donar informació confidencial a través de correus electrònics.