Els delinqüents informàtics cada vegada en treballen més en les trames que donaran credibilitat a les seves estafes. És per això que s'aprofiten del nom d'entitats famoses per amagar els seus enganys amb l'objectiu de robar-li diners o dades a les persones que cauen en ells.

És per això que és necessari mantenir-te informat, caure en una d'aquestes estafes pot suposar una pèrdua enorme de diners o provocar que les nostres dades siguin comercialitzades sense el nostre permís. Fins i tot podríem tenir un problema de suplantació d'identitat i podien posar al nostre nom préstecs de diversos milers d'euros.

Un dels mètodes més antics d'estafa és el de fer-se passar per una gran empresa i prometre a la víctima que ha guanyat un premi. Anteriorment, es feia a través de pàgines web o fins i tot mitjançant SMS, però ara els estafadors comencen a utilitzar WhatsApp i altres xarxes socials per atreure un major nombre de víctimes potencials.

WhatsApp és l'aplicació de missatgeria instantània més utilitzada en occident i té unes mecàniques i comandos realment senzills que faciliten que fins i tot persones que no s'han criat amb internet i les noves tecnologies siguin capaces de dominar-ho en poc temps. A més, els que pateixen la fractura digital solen ser més vulnerables a aquest tipus d'enganys.

L'estafa de Mercadona

Diverses estafes prometen objectes com una cafetera o un iPhone, però en aquesta ocasió ha començat a circular un missatge de WhatsApp en el qual s'anuncia el regal de 1.000 euros a l'usuari que contesti una petita enquesta, aquest esdeveniment presumptament està disponible perquè obriran un nou supermercat de l'empresa Mercadona al barri.

Robatori movil Pixabay (1)

Mòbil / Pixabay

Es tracta d'un enllaç en el qual podem veure el logo de la coneguda cadena de supermercats. Òbviament, això és una estafa i no hem d'entrar en l'enllaç, ja que podria tenir unes conseqüències terribles per a nosaltres.

Si decidim entrar en l'enllaç, se'ns demanarà que contestem un qüestionari a canvi de 1.000 euros per gastar a Mercadona. Les preguntes estan relacionades amb les nostres dades personals: nom, cognoms, correu electrònic, adreça, nombre de DNI... És molt important que no contestem aquest tipus de qüestionaris de cap manera. També ens demanarà que passem aquest enllaç per grups o als nostres amics a través de WhatsApp, per arribar a més persones i tenir més víctimes potencials amb aquest mètode.

Els criminals poden robar les teves dades

En el cas d'aquesta estafa, no ens volen robar directament diners del nostre compte bancari, ja que no demana dades relacionades amb ella. El que volen els delinqüents és aconseguir informació personal que podran utilitzar per vendre-la a altres empreses o fins i tot suplantar la nostra identitat.

Si suplanten la nostra identitat podrien fer diverses coses utilitzant el nostre nom, com demanar préstecs que no pagaran i els càrrecs legals podrien afectar-nos a nosaltres, encara que no tinguem cap culpa.

En el cas en el qual hàgim caigut en aquest tipus de trampes ho hauríem de denunciar a la policia aportant la quantitat de proves més gran possible. D'aquesta manera, ajudarem els agents a detenir aquests delinqüents que creen aquest tipus d'estafes.