La Policia Foral investiguen diverses denúncies recollides aquestes últimes setmanes per estafes mitjançant l'ús de diverses tècniques d'enginyeria social, unes de la qual combina diverses modalitats delictives i arriba fins i tot a eludir sistemes de seguretat com la doble verificació.

Perpetració de l'estafa

L'estafa comença quan la víctima rep al seu telèfon mòbil un missatge SMS que l'alerta d'un ús sospitós en el seu compte bancari, i ofereix verificar-lo a través d'un enllaç a un web que simula ser la de l'entitat bancària.

Gràcies a aquesta tècnica de suplantació (phising) els delinqüents aconsegueixen que la víctima introdueixi el seu número|nombre d'usuari i clau, amb el que ja poden disposar lliurement del seu compte bancari, relata Efe.

Mobil / PxFuel

Telèfon / PxFuel

A més, en el cas que el sistema compti amb un element de seguretat de doble verificació (com la recepció d'un SMS amb una clau) els delinqüents truquen a les seves víctimes simulant ser del servei d'atenció al client de l'entitat bancària.

Gràcies a una tècnica denominada spoofing, aconsegueixen que a la pantalla de la víctima aparegui el nombre real del servei d'atenció al client de l'entitat, per posteriorment sol·licitar els codis de verificació rebuts al seu telèfon.

Des de la Policia Foral es recomana evitar accedir a enllaços que es rebin via SMS i sospitar de qualsevol trucada en la qual se sol·liciti aportar un codi que hagi arribat per aquesta mateixa via.

En cas de voler comprovar si algú està fent un ús fraudulent del compte bancari, s'ha d'acudir a una sucursal o accedir a través de l'aplicació de l'entitat bancària o web oficial.

Roben 23 persones durant una entrevista de feina a Mataró

Els Mossos d'Esquadra investiguen el robatori d'objectes personals a vint-i-tres persones mentre realitzaven una presumpta entrevista de feina a Mataró (Barcelona).

Mossos d'esquadra - Vehicle

Cotxe Mossos / Mossos d'Esquadra

Segons informa aquest divendres la policia catalana en un comunicat, els falsos entrevistadors van fer passar als candidats a una sala per omplir formularis i fer una prova complementària, moment que van aprofitar per sostreure els seus objectes personals.

Les víctimes van ser convocades per realitzar una entrevista de feina en un centre de negocis que els falsos entrevistadors havien llogat per generar un entorn de confiança.