L'enginy de les persones pot arribar a sobrepassar els límits del moralment ètic en moltes ocasions. De fet, hi ha alguns estafadors que s'aprofiten de situacions terribles com a guerres o altres conflictes per intentar treure benefici de les desgràcies dels altres.

En aquesta època en què els avenços tecnològics permeten que tots estiguem connectats a través d'internet i puguem comprovar algunes informacions, hi continua havent algunes persones que s'aprofiten dels més innocents per robar-los els seus diners.

Quan se li diu als altres que els seus diners serà destinat a persones que ho necessiten sol ser més senzill que vulguin participar amb una aportació econòmica. És per això que en els últims anys s'han destapat diverses estafes relacionades amb ONG falses que suposadament ajudaven els més necessitats.

L'estafa de la Creu Roja

La Policia Local d'Irun (Gipuzkoa) ha alertat d'un possible intent d'estafa en relació amb l'ajuda humanitària que aquests dies s'aboca amb Ucraïna, amb motiu de la guerra al país provocada per la invasió de Rússia. Pel que sembla, algunes persones s'estarien fent passar per membres de Creu Roja per recaptar diners destinats a una campanya inexistent.

Creu Roja EP (2)

Logo de la Creu Roja / Europa Press

Segons ha explicat en un comunicat, aquest dimecres passat, responsables de Creu Roja van informar la Policia Local d'Irun que diverses persones, suposadament identificades com a membres de l'entitat, estarien sol·licitant en la via pública diners "per a la recuperació ucraïnesa".

Després de rebre l'avís, agents municipals es van desplaçar al lloc, però en aquell moment no van poder localitzar ningú. En qualsevol cas, a través de la direcció de Creu Roja, s'ha pogut confirmar que no existeix cap campanya oficial sobre això. Així mateix, des d'aquesta mateixa entitat, per mitjà de la seva delegació local, han informat la ciutadania que mai no recapten fons d'aquesta manera i que, per tant, es tractaria d'una estafa.

L'estafa de la cafetera

En els últims dies hi ha hagut diverses denúncies de moltes persones que han caigut en l'anomenada 'estafa de la cafetera'. Es tracta d'una estafa que porta actiu des de 2017, però continua afectant milers de persones, i per això és clau conèixer quines conseqüències pot tenir caure en ell i com podem evitar que ens enganyin, podríem perdre molts diners.

Aquesta estafa funciona a través de cadenes de WhatsApp, en el cas en el qual algú ens enviï el missatge dirà que hem guanyat una cafetera de la marca 'Nespresso', per aconseguir-la haurem d'entrar en l'enllaç que és a continuació i seguir unes indicacions.

Si entrem en l'enllaç veurem que hi ha un missatge molt clar a la part posterior de la pàgina: "Promoció: Respon i guanya una cafetera Nespresso". Ens demanarà que contestem tres preguntes i hi haurà un comptador que ens indica quantes cafeteres estan disponibles, aquest número va descendint constantment perquè la persona que s'intenta estafar tingui pressa i cregui que si no respon ràpidament pot perdre-la.

Després la pàgina demanarà que la persona interessada enviï l'enllaç a 30 contactes de WhatsApp. A més, es descarregarà al telèfon de la víctima una extensió que permet que es mostrin en pantalla publicitat del tipus push, també anomenada 'pop ad'.

L'estafa continua, després d'enviar el missatge a 30 persones a través de WhatsApp rebrem un SMS en el qual ens indicaran que tenim l'opció de guanyar un ordinador portàtil totalment gratis, per a això haurem d'entrar a l'enllaç i contestar dues preguntes. En fer-ho ens haurem subscrit a uns serveis de missatgeria prèmium que ens cobraran 13 quotes cada mes.