Amb l'arribada d'internet l'ésser humà ha estat capaç de progressar en molts aspectes, molts d'ells tan importants com la comunicació o fins i tot ha permès que hi hagi altres avenços tecnològics enormes. Ara és possible comunicar-se amb gairebé qualsevol persona del món en uns quants segons.

Fins i tot la pandèmia ha estat relativament positiva en aquest aspecte, s'ha implementat el teletreball en moltes empreses i s'han agilitat molts tràmits per poder fer-los de forma telemàtica, sense haver d'anar a una oficina a fer cua durant hores fins que ens atenguin, una cosa que no és agradable per a ningú.

Malgrat que els avenços tecnològics han implicat moltes coses positives, també hi ha alguns delinqüents que s'aprofiten dels seus coneixements avançats en informàtica per estafar els altres a través d'internet. Hi ha molts mètodes i és molt important conèixer-los per no caure en ells i saber què fer en el cas en el qual algú no estigui intentant enganyar per robar-nos els nostres diners o les nostres dades personals.

L'estafa de la cafetera a través de WhatsApp

En els últims dies hi ha hagut diverses denúncies de moltes persones que han caigut en l'anomenada 'estafa de la cafetera'. Es tracta d'una estafa que porta actiu des de 2017, però continua afectant milers de persones, i per això és clau conèixer quines conseqüències pot tenir caure en ell i com podem evitar que ens enganyin, podríem perdre molts diners.

Aquesta estafa funciona a través de cadenes de WhatsApp, en el cas en el qual algú ens enviï el missatge dirà que hem guanyat una cafetera de la marca 'Nespresso', per aconseguir-la haurem d'entrar en l'enllaç que és a continuació i seguir unes indicacions.

portail pixabay

Portàtil / Pixabay

Si entrem en l'enllaç veurem que hi ha un missatge molt clar a la part posterior de la pàgina: "Promoció: Respon i guanya una cafetera Nespresso". Ens demanarà que contestem tres preguntes i hi haurà un comptador que ens indica quantes cafeteres estan disponibles, aquest número va descendint constantment perquè la persona a la que s'intenta estafar tingui pressa i cregui que si no respon ràpidament pot perdre-la.

Després la pàgina demanarà que la persona interessada enviï l'enllaç a 30 contactes de WhatsApp. A més, es descarregarà al telèfon de la víctima una extensió que permet que es mostrin en pantalla publicitat de tipus push, també anomenada 'pop ad'.

El següent pas és via SMS

L'estafa continua, després d'enviar el missatge a 30 persones a través de WhatsApp rebrem un SMS en el qual ens indicaran que tenim l'opció de guanyar un ordinador portàtil totalment gratis, per a això haurem d'entrar a l'enllaç i contestar dues preguntes.

Després d'escriure l'última resposta l'estafa haurà començat, ens haurem subscrit, sense saber-ho, a un servei prèmium de missatgeria que ens costarà una tarifa molt elevada mensualment i no ens deixaran de cobrar fins que el cancel·lem.

Òbviament, no hi ha cap sorteig real, en cap moment no existeix cap possibilitat de guanyar ni la cafetera ni l'ordinador. És per això que és clau conèixer aquests enganys i no caure, podríem perdre molts diners cada mes sense adonar-nos-en.