La Unió Europea té un reglament específic per protegir els passatgers aeris de patir estafes per part de les aerolínies quan hi ha problemes amb els vols, ja sigui perquè s'han retardat o cancel·lat. No obstant això, són moltes les persones que viatgen fora de l'espai Schengen i que assalten nombrosos dubtes quan pateixen un contratemps com els descrits anteriorment. El gran desconeixement dels drets dels passatgers aeris, així com la diversitat de reglaments, fa que moltes persones es conformin i no obtinguin les compensacions o reemborsos a què tenen dret. Per això, recollim els reglaments d'altres destins turístics fora de la Unió Europea, perquè estiguis protegit davant de les aerolínies i, si pateixes un contratemps, sàpigues quins drets reclamar.

El 83% dels passatgers aeris desconeix els seus drets

La majoria de passatgers aeris, concretament el 83%, desconeix els seus drets a l'hora de volar. Aquest fet els col·loca en una situació de desigualtat i vulnerabilitat davant les companyies aèries, que coneixent aquesta dada, s'aprofiten del desconeixement i posen, si cap, encara més traves perquè els usuaris puguin reclamar compensacions econòmiques o reemborsos davant de vols cancel·lats o retardats. Una pràctica especialment greu en el context actual, marcatge per les vagues de treballadors de companyies com Ryanair o easyJet, que estan deixant a moltes persones a terra o esperant llargues hores, per pujar a un altre avió. A la Unió Europea, aquestes situacions es resolen més ràpidament a causa del reglament que empara els passatgers aeris davant d'aquest tipus de situacions, però, què succeeix si cancel·len o retarden el vol fora de la Unió Europea?

A què tens dret si viatges al Regne Unit?

El Regne Unit és una de les destinacions més habituals entre la població espanyola. No obstant això, la seva sortida de la Unió Europea ha suposat alguns canvis a l'hora de viatjar fins al país, encara que la legislació britànica va adoptar gran part de la normativa de la UE sobre drets dels passatgers aeris. El reglament britànic s'aplica en tots els vols que surten i arriben al Regne Unit en una aerolínia del Regne Unit, i cobreix els retards, les cancel·lacions i els excessos de reserves. Els passatgers tenen dret a la informació i dret d'assistència (han de proporcionar menjada i beguda per a les cancel·lacions o retards que superin les 2-4 hores, així com un hotel i transporti en cas necessari), a una ruta alternativa (a elegir entre el reembors complet o un vol alternatiu per a les cancel·lacions o retards de més de 5 hores); i a una compensació de fins a 520 lliures per als retards superiors a 3 hores, les cancel·lacions amb menys de 14 dies d'avís i els excessos de reserves.

Els drets a reclamar si viatges el Canadà

Els drets dels passatgers aeris del Canadà estan basats en el reglament de la Unió Europea, encara que amb algunes variacions. S'aplica en tots els vols a, des de i dins del Canadà, i cobreix les cancel·lacions, els retards i els excessos de reserves. Els passatgers tenen dret a ser informats dels seus drets, el motiu del problema i a actualitzacions regulars, així com a drets d'assistència, que cobreixen menjar i beguda, hotel i transport en cas de pernoctar. També es proporciona una ruta alternativa i una compensació, depenent de si el problema és culpa de l'aerolínia o no. Normalment, ofereixen compensacions de fins a 1.000 dòlars canadencs pels retards de més de 3 hores i les cancel·lacions a menys de 14 dies de la sortida, i de fins a 2.400 dòlars pels excessos de reserves. No obstant això, les aerolínies no estan obligades a assistir als passatgers si el problema no és culpa seva.

El que pots reclamar, i a què tens dret, si viatges als Estats Units

El reglament dels Estats Units no ofereix tants drets als passatgers aeris com l'europeu o el canadenc, però hi ha algunes proteccions, principalment en els casos d'excessos de reserves i problemes amb l'equipatge. Si ets als Estats Units i deneguen la teva targeta d'embarcament per un excés de reserves o overbooking, o tens problemes amb la maleta, el reglament nord-americà cobreix aquests imprevistos, ofereix una ruta alternativa (el bitllet continua sent vàlid) i una compensació econòmica. Aquesta compensació pot ser de fins a 1.350 dòlars en el cas dels excessos de reserves, i de fins a 3.800 dòlars per problemes amb les maletes.