La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal que extorsionava i amenaçava homes que anteriorment havien sol·licitat els serveis d’unes prostitutes a través d’internet. Per fer-ho, utilitzaven el conegut mètode ‘Estafa del sicari’, en què amenaçaven les víctimes a enviar una persona a matar-les si no els enviaven diners. El grup criminal constava de tres estructures localitzades a Barcelona, Madrid i Santander i haurien aconseguit 30.000 euros d’aquesta manera. En l’operatiu policial s’han detingut 22 persones i hi ha unes altres 18 que estan sent investigades.

Extorsionaven els clients de prostitutes per aconseguir diners

La investigació de la Guàrdia Civil es va iniciar quan van rebre una denúncia a Tudela del Duero, a Castella i Lleó, a finals de l’any 2021. Un home va explicar que havia contractat els serveis sexuals d’una prostituta i que al cap d’uns dies el van començar a extorsionar a través de trucades telefòniques i missatges al mòbil exigint-li diners. Els investigadors van descobrir que els autors haurien arribat a extorsionar 65 homes de la mateixa forma.

El ‘modus operandi’ sempre era el mateix. Pocs dies després de mantenir relacions sexuals amb una prostituta, el client començava a rebre demandes de diners amb l’amenaça que els enviarien un sicari perquè els matés si no ho feien. Es feien a través de trucades telefòniques o missatges de WhatsApp amb números provinents d’Espanya o de la República Dominicana. A la foto de perfil, els estafadors es posaven imatges de persones encaputxades rodejades d’armes de foc.

També enviaven fotografies amb contingut escabrós, cadàvers esquarterats, decapitacions i amputacions. A més, els estafadors investigaven les vides privades de les víctimes i aconseguien tota la informació possible perquè les amenaces i extorsions fossin més efectives. Els diners s’enviaven per transferència bancària als comptes corrents d’uns intermediaris, que posteriorment treien els diners en efectiu i se l’entregaven en mà als líders del grup criminal a canvi d’una recompensa. D’aquesta forma, els detinguts haurien aconseguit al voltant de 30.000 euros dels més de 110.000 que havien arribat a sol·licitar.