Important cop dels Mossos d’Esquadra contra un clan familiar que s’havia fet fort al barri de Sant Roc de Badalona venent cocaïna al detall. S’han detingut 14 dones i 29 homes en entrades i escorcolls en pisos i despatxos de Badalona, Sant Adrià de Besòs, el Vendrell, Calafell i Barcelona. Dels arrestats, que funcionaven com una xarxa criminal organitzada, que a part de la venda de droga s’havia especialitzat en el blanqueig dels capitals, onze han ingressat a presó i la majoria han quedat en llibertat. 

Des de final de 2020 que agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Badalona anaven darrere d’aquest entramat criminal que tenia el seu epicentre en un pis del carrer de Còrdova del barri de Sant Roc de Badalona, un punt obert les 24 hores del dia per vendre, sobretot, cocaïna i que podia generar ingressos, cada dia, de 15.000 euros, segons els investigadors. Els policies van anar estirant el fil fins aquest mes de juliol, que s’ha pogut explotar el cas batejat com Palma. Més de 450 agents dels Mossos, entre ells agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i de la Brigada Mòbil (Brimo) van assaltar diversos pisos, la majoria a Badalona.

Comerç de proximitat: gent del barri de tota la vida

Els investigadors dels Mossos d’Esquadra van poder arribar a saber que el grup que es dedicava a la venda de la droga i al blanqueig dels diners generats del narcotràfic, sempre en vendes al detall, estava format per dues branques, que s’havien aliat, com si es tractés d'una UTE de la droga per introduir cocaïna al barri i col·locar-la. Una de les branques fa molts anys que està arrelada al barri i s’encarregava de la infraestructura i també de la protecció i l’altra, d’arribada més recent a Sant Roc, que s’encarregava de proporcionar la droga que era venuda al barri.

Entrada dels Mossos a casa dels narcos del cas Palma de Badalona / CME

 

Els investigadors van saber que l’organització estava formada per dos grups independents que s’havien aliat amb l’objectiu d’obtenir beneficis importants de la venda de la droga, una branca, de nacionalitat espanyola, arrelada al barri des de fa molts anys que proporcionava la infraestructura i diversos vigilants i venedors, i una altra branca de persones de nacionalitat dominicana que eren els encarregats de proporcionar la droga que era venuda al barri.

“Cuiners” per allargar la droga

Entre els rols que els Mossos han detectat que tenien els integrants d’aquesta banda criminal formada per persones d’ètnia gitana i persones de nacionalitat dominicana hi havia la part de dalt, que s’encarregava de comprar la droga i organitzar-ne la venda, però també els “cuiners” que manipulaven la cocaïna per adulterar-la i aconseguir més producte per vendre’l al comprador final.

L’organització tenia un grup especialitzat a dosificar la droga paperines llestes per ser venudes i transportaven la substància del domicili on es cuinava fins al lloc on la dosificaven i finalment al punt de venda. També hi havia un dels membres de la banda que eren només venedors, que s’encarregaven de tenir preparat el punt de venda, fent també l’atenció al client, i uns altres que la seva missió era donar protecció al pis. A alguns d’ells els hi pagaven amb la mateixa droga. 

Especialistes a blanquejar els diners de la droga

També havien dissenyat un equip que s’encarregava de blanquejar els beneficis econòmics provinents de la venda il·legal de la droga. Aquí és on van centrar esforços els agents de la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics (UCBE), amb seu a Egara i especialitzats en la guerra contra el narcotràfic per la zona més sensible, per la cartera dels delinqüents per no només rebentar els punts de venda, també totes les estructures que fan servir per blanquejar els diners que guanyen de manera presumptament il·lícita amb la venda de la droga.

cas palma 002
Un agent de l'ARRO dels Mossos en una de les entrades en un dels pisos dels narcotraficants de Badalona / CME

Els investigadors de la UCBE van poder comprovar que els membres de la banda, la majoria amb antecedents delictius, havien fet pagaments en metàl·lic o ingressos en efectiu en targetes moneder per comprar allò que els calia. Per passar desapercebuts utilitzaven societats pantalla o persones interposades per tal d’amagar qui hi havia darrere. De fet, en cap de les grans compres que feien sol·licitaven préstecs bancaris per finançar-les i es pagaven en efectiu, assumint despeses superiors als 500.000 euros. Els Mossos ha pogut fer aflorar fins a quatre grans operacions d’immobles i cotxes amb les quals van blanquejar aproximadament 757.800 euros, segons fonts de la UCBE.

Milers d’euros en efectiu

En les entrades i escorcolls en pisos i despatxos professionals els agents van localitzar 5 quilos de cocaïna, 4 quilos de substàncies de tall, productes típics per l’adulteració i material d’embalatge i de pesatge. A més, 194.095 euros en efectiu, sis armes de foc curtes, un rifle, una escopeta retallada i 162 cartutxos. A més, i això és rellevant, es van intervenir dotze immobles i onze vehicles, alguns de gamma alta, a més de bloquejar comptes corrents de diverses persones. 

Després de passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 2 de Badalona, es va decretar presó per a onze dels arrestats i la llibertat amb càrrecs pels altres. Tots estan acusats de delictes de pertinença a organització criminal, delictes contra la salut pública en la modalitat de substàncies que causen un greu risc per la salut i del delicte de blanqueig de capitals.