La Loteria de Nadal és el sorteig més important a escala mediàtica a Espanya. Cada any milers de persones s'asseuen davant del televisor esperant que els nens de Sant Ildefons cantin el seu número juntament amb la quantitat de 4 milions d'euros, l'anhelat 'Gordo'.

En total el sorteig del 22 de desembre reparteix 27.547.200 premis que sumats tenen un valor de 14 milions d'euros. Els espanyols demostren que són molt supersticiosos quan compren els dècims de loteria, les dates importants com l'erupció del volcà Cumbre Vieja o els números de la sort (o mala sort) com el 5, el 7 i el 13 són els més demandats.

Fins i tot alguns opten per mètodes més elaborats per atreure la fortuna. L'objectiu dels que juguen és convertir-se en nou-rics. Richard Lustig era un expert en la matèria, el nord-americà va aconseguir guanyar una xifra propera a 1 milió de dòlars repartits en set sortejos diferents.

El llibre de Lustig i els seus premis

Richard Lustig, nascut en Florida el 1951, és considerat com el gran expert en guanyar premis en sortejos. El nord-americà va aconseguir set premis de loteria, acabant amb el pensament que és totalment aleatori.

El 2013 va presentar el seu llibre 'Learn How to Increase Your Chances of Winning the Lottery' (Aprengui a augmentar les seves possibilitats de guanyar la loteria) va ser un èxit en vendes, col·locant-se en la tercera posició dels més venuts a través d'Amazon en la categoria de llibres d'autoajuda.

Defensava que guanyar la loteria no era una qüestió de sort i al seu llibre va escriure molts consells perquè les persones augmentessin les seves possibilitats de cara a obtenir premis en els sortejos.

Loteria Navidad EP 2

Parada de la Senyora Manolita en Madrid / Europa Press

Lusting va aconseguir guanyar set sortejos des de 1993 a 2010. El primer el 1993 amb un bitllet de rascar amb què va ser premiat amb 10.000 dòlars. El 1997 va arribar el seu segon triomf en el Florida Fantasy 5 per valor de 13.700 dòlars. Els premis que va guanyar Lusting no van ser únicament en metàl·lic. L'any 2000 va guanyar un viatge a Los Angeles valorat en 3.600 dòlars i un any després un altre a Memphis que tenia un valor estimat de 5.000 dòlars.

Els seus últims tres premis van ser tots en metàl·lic. El 2002 va aconseguir la seva victòria més important en guanyar 842.000 dòlars en el Florida Mega Money. El 2008 i el 2010 va tornar a ser premiat en el Florida Fantasy 5 amb 74.000 i 99.000 dòlars respectivament. No va tornar a aconseguir un nou premi i va morir el 2018 amb 67 anys.

Els consells de Lustig

El primer consell del nord-americà és molt senzill: comprar més bitllets, encara que suposi una inversió inicial gran. Si l'adaptem a la Loteria de Nadal podem veure que la possibilitat de guanyar 'El Gordo' és d'1 entre 100.000, la mateixa que el segon i el tercer premi. Per la qual cosa augmentarem considerablement les nostres opcions amb més números.

Richard Lustig comenta que no és bo escollir números similars ni consecutius, a més no és partidari de seleccionar-los aleatòriament. Encara que recomana triar-ne un i utilitzar-lo en més sortejos organitzats per la mateixa entitat.

Aconsella jugar en sortejos no tan populars, en haver-hi menys participació és més fàcil poder ser premiat. També comenta que jugar en grup és positiu encara que el premi s'hagi de repartir, ja que la inversió és menor.

Finalment, aconsella comprar números amb terminacions més grans que el 31. Moltes persones es guien per la seva data de naixement per triar un número per tant, en cas de tocar, el premi es repartirà entre menys guanyadors.