Gairebé tres mesos després d’haver desmantellat la impremta més gran de bitllets falsos de tota Europa, els Mossos d’Esquadra han detingut els empresaris que donaven cobertura al falsificador i ajudaven a ocultar la seva activitat delictiva. Els dos detinguts havien creat un entramat d’empreses pantalla per ocultar les compres que realitzaven a l’estranger per adquirir tot el necessari per falsificar bitllets.

falsificadors bitllets
Desarticulada la impremta de bitllets falsos més gran d'Europa | Mossos d'Esquadra. 

La impremta més gran de bitllets falsos de 500 euros

Aquestes detencions s'han dut a terme en el marc de l'operació Sentinel, que el pasat mes de setembre va desarticular un laboratori on s'haurien falsificat més de 8.000.000 euros en bitllets falsos de 500. Les dotze persones detingudes durant la batuda van ingressar a presó, però la investigació va continuar oberta davant la sospita que podrien haver-hi més persones involucrades.

Durant aquesta segona fase de l’operació els Mossos, juntament amb agents de la Policia Nacional, han pogut identificar, localitzar i detenir aquestes dues persones després de quatre escorcolls en diversos locals ubicats a Altea (Alacant) i Picassent (València). Com a resultat s’ha intervingut maquinària especialitzada per la fabricació de bitllets, com ara una màquina plastificant i una impremta.

Importaven paper d’alta qualitat de la Xina

La creació d'aquestes empreses pantalla va ser crucial perquè la impremta adquirís un abast internacional tan important. Per una banda, donava als falsificadors una aparent solvència mercantil davant d'altres empreses i, per l'altra, ocultava la identitat dels investigats, tots els quals tenien nombrosos antecedents per fets similars.

Els delinqüents feien servir aquestes empreses per comprar material com maquinària, però també el paper d'alta qualitat que feia gairebé impossible distingir els bitllets falsificats dels de veritat. Obtenien la mercaderia des de la Xina, i també van comerciar amb altres països mitjançant la compravenda d'una màquina 'offset' per imprimir els bitllets i una altra de làser per confeccionar planxes metàl·liques.

falsificadors bitllets
Una de les planxes de metall que feien servir els falsificadors | Mossos d'Esquadra.