Els Mossos d'Esquadra han detingut a Vilassar de Mar dues persones acusades de formar part d'una banda que estafa als clients d'una entitat bancària. Les detencions es van efectuar els passats 25 i 27 d'octubre, després que es detectessin una sèrie de denúncies a tot l'Estat espanyol.

El que va cridar l’atenció dels agents va ser un mètode d’actuació que sempre obeïa al mateix patró. De la mateixa manera, els agents van poder constatar que, tot i que les víctimes eren d’arreu d’Espanya, les extraccions en metàl·lic dels diners estafats sempre es duien a terme a caixers automàtics ubicats a Vilassar de Mar, el Masnou, Badalona i Barcelona.

El mateix modus operandi  

Els estafadors sempre funcionaven de la mateixa manera: primer, enviaven un SMS o fins i tot trucaven a la potencial víctima, fent-se passar per treballadors de la seva entitat bancària (mètode és conegut com a phishing). Els estafadors es quedaven una estona al telèfon amb les seves víctimes, guanyant-se la seva confiança. Un cop aconseguit aquest pas crucial, els demanaven les dades de la targeta de crèdit.

Finalment, quan ja estaven en possessió de tota la informació, es feien passar per la víctima per sol·licitar remotament l’enviament dels diners a un caixer automàtic, on anaven per a extraure els diners fent servir el codi que la mateixa entitat bancària els facilitava durant la transacció.

Estafes per tota Espanya

Als acusats se’ls hi atribueixen 45 estafes que van derivar en 57 extraccions  il·legals de diners per un valor total de 16.100 euros. Les 45 denúncies s’havien fet des de ciutats com Barcelona, Pamplona, Alacant, Sevilla i Cartagena, entre d’altres.

Tot i haver detingut als principals sospitosos, la investigació continua oberta, ja que s'han registrat més de 100 casos semblants l'autoria dels quals encara està pendent de determinar. Si aquestes denúncies acaben vinculats amb la banda de Vilassar, el total dels diners estafats podria pujar fins a 70.000 euros.