Els ciclistes són un dels col·lectius més vulnerables que circulen per les carreteres estatals, ja que estan totalment desprotegits davant de possibles xocs amb altres vehicles que, a més, assoleixen velocitats molt més grans que ells. En els últims dies, la terrible notícia d'un individu que, de forma intencionada, va atropellar mortalment un grup de nou ciclistes, matant dos d'ells i ferint-ne uns altres dos, uns dels quals roman crític, ha posat de manifest de nou la importància de ser cívics i respectuosos davant d'aquest col·lectiu a les carreteres. No obstant això, els consells per actuar o avançar de forma segura als ciclistes no sempre són coneguts, per la qual cosa portem les principals recomanacions per avançar-los correctament i prenent precaucions.

Els consells per actuar en trobar-te amb ciclistes a les carreteres

Al llarg d'aquest any 2022, han mort un total de sis ciclistes a Catalunya; l'últim cas, que va ser un atropellament intencionat, es va registrar fa tot just una setmana, encara que en la majoria de casos es tracta de fatals accidents. Per aquesta raó, recollim els principals consells per saber com actuar quan et trobes amb ciclistes a la carretera. Abans que res, recorda que és fonamental fixar-te en ambdós sentits de la carretera, per no trobar-te tampoc amb ciclistes de cara.

1. Deixar una distància de seguretat de, com a mínim, 1,5 metres per avançar-los

És el consell que els conductors més coneixen, però, malgrat això, és un dels menys seguits. Sovint és difícil deixar la distància lateral necessària perquè venen altres cotxes de cara, però és imprescindible que ho facis perquè la velocitat del vehicle pot desestabilitzar el ciclista i provocar-li una caiguda o un accident. Per això, sempre que et trobis amb un ciclista o un grup, deixa almenys 1,5 metres de distància lateral, o espera al moment oportú per fer-ho. En els trams on la línia és contínua, està permès envair el carril contrari, sempre que no suposi un perill, per realitzar l'avançament. Quan hi ha més d'un carril per sentit, és obligatori canviar de carril.

2. Redueix la velocitat per avançar el ciclista o el grup

Es tracta d'un altre consell bàsic que, de nou, la majoria de conductors no segueixen. En estar executant un avançament, que en molts casos suposa envair parcial o totalment el carril contrari, els conductors creuen que l'òptim és augmentar la velocitat per a així acabar abans amb la maniobra. Tanmateix, això suposa un enorme risc per al ciclista, ja que, igual que amb la distància lateral, la velocitat el pot desestabilitzar.

3. Deixar prou distància entre el vehicle i el ciclista per reaccionar a frenades brusques

És molt important que, en trobar-se amb un ciclista o un grup de ciclistes, es deixi prou distància entre el cotxe i el ciclista, en lloc de pressionar-los i atabalar-los apropant-te més. Malgrat que la seva baixa velocitat pugui entorpir-te els plans, en cas que haguessis de realitzar una de frenada brusca o passés alguna cosa, com per exemple que el ciclista caigués, és imprescindible tenir prou distància per prevenir riscos i danys majors.

4. Respectar el grup de ciclistes com una única unitat

Finalment, una altra cosa que molts conductors no saben, o que probablement ja han oblidat, és que els grups de ciclistes es consideren una única unitat mòbil. Per aquesta raó, és molt important que en trobar-te amb un grup, els concebis tots com un i respectis la prioritat tant del primer ciclista com de l'últim, especialment en interseccions com les glorietes o les cruïlles.

Les sancions a què t'enfrontes si no actues de forma respectuosa amb els ciclistes

En el cas de trobar-te amb un ciclista i no respectar la distància mínima lateral, o cometre alguna altra irresponsabilitat que posi en perill a tots els usuaris de la via, pots enfrontar-te a una sanció de mínim 200 euros. Si ocorre alguna cosa realment greu a causa d'una irresponsabilitat o imprudència, les sancions poden ser encara més grans.