Després de les estafes bancàries gairebé sempre hi ha un departament especial a les organitzacions criminals per blanquejar els diners. Això és el que feien quinze homes i nou dones, d'entre 20 i 35 anys i nacionalitats colombiana, dominicana, equatoriana, espanyola, senegalesa i uruguaiana. Tots han estat detinguts per la Guàrdia Civil a la zona de Llevant, on han participats els equips de les comandàncies de Alacant, Múrcia i València. Als arrestats se'ls acusa d'haver rebut als seus comptes bancaris un total estimat de 36.500 euros procedents de fraus portats a terme pels grups pels quals treballaven. Nou persones van ser víctimes d'aquesta ciberdelinqüència a Catalunya, concretament a Barcelona (8) i Tarragona (1). 

La Guàrdia Civil té constància que 29 persones han estat estafades. La majoria de víctimes són residents a la província de Barcelona, un total de vuit, mentre que també hi ha una de la zona de Tarragona. Més enllà de Catalunya, hi ha set afectats a Madrid, tres a Las Palmas de Gran Canària, dos a Osca, dos a Cadis, dos a Alacant, un a Biscaia, un altre més respectivament a València, Màlaga i les Illes Balears. L'operació policial on s'han detingut 24 persones ha estat coordinada pel Jutjat d'Instrucció número 2 de La Vila Joiosa (Alacant). La fase final del dispositiu va desenvolupar-se entre finals de novembre i principis de desembre del 2022.

La importància de les mules a les estafes

Tot i que no són els que perpetraven les estafes, les mules juguen un paper fonamental als entramats criminals. Les seves funcions consisteixen en rebre als seus comptes bancaris personals els diners procedents dels fraus que duen a terme els altres membres del grup per, a canvi, cobrar una comissió d'entre 100 i 500 euros. És a dir, són les encarregades de blanquejar els beneficis de les defraudacions, tant en línia com en efectiu. La seva feina, precisament, és la que més dificulta el seguiment dels cossos i forces de seguretat de l'estat per desarticular les organitzacions il·legals.

Respecte a les estafes, els principals mètodes són el web spoofing: suplantar o crear una pàgina web real per una altra falsa per tal d'operar a la compravenda de material electrònic aprofitant el Nadal o el Black Friday. D'altra banda, trobem el SIM swapping, que és quan dupliquen de forma fraudulenta la targeta SIM del mòbil d'una persona per prendre el control de la seva banca digital. El phishing mitjançant enviaments de correus electrònics massius simulant ser una entitat bancària també és molt habitual.