La Policia Nacional desarticula una de les xarxes d'estafes més perilloses per la gran quantitat de persones afectades i de diners estafats. L'operatiu policial ha acabat amb la detenció de tretze persones, una d'elles resident de Terrassa (Vallès Occidental, Barcelona). El grup d'estafadors actuava arreu de l'estat espanyol i havia aconseguit estafar més de 440.000 euros a cent quaranta-sis persones amb el mètode 'phishing'. 

La investigació s'ha allargat durant quatre anys, i ha acabat amb tretze persones detingudes procedents de tota Espanya. A més a més, la policia investiga a set persones més per la seva presumpta vinculació amb el grup criminal, segons ha avançat l'ACN. 

Els estafadors enganyaven les víctimes fent-se passar per una entitat bancària

El grup d'estafadors estava especialitzat en el mètode 'phishing', un dels més populars entre els estafadors. El mètode 'phishing' consisteix a fer-se passar per una empresa coneguda o entitat bancària i, mitjançant un missatge que conté un enllaç maliciós, reclamar el pagament d'un tràmit o avisar de la vulneració del compte bancari. Per posar solució al problema, obliga a la persona que l'ha rebut a entrar en l'enllaç i modificar les claus d'accés als comptes bancaris, o introduir les dades de les targetes de crèdit. Així, els estafadors obtenen l'accés als comptes i roben els diners fent transferències o compres.

En aquest cas, els estafadors es feien passar una coneguda entitat bancària, de la qual suplantaven la identitat copiant-los tots els elements d'imatge corporativa i noms comercials. Així, contactaven les víctimes a través del correu electrònic i aconseguien les clau d'accés als seus comptes. Un cop obtingudes, modificaven els telèfons de contacte per validar les operacions bancàries, i començaven les despeses: contractaven préstecs, compraven per internet i feien transferències bancàries, segons l'ACN. En quatre anys, el grup havia estafat a un total de cent quaranta-sis persones, i els guanys obtinguts tenien un valor de 443.600 euros

La investigació va començar fa quatre anys

Es tracta d'una de les investigacions més llargues pel que fa a delictes d'aquest tipus. Els agents de la Policia Nacional van obrir la investigació l'any 2018 perquè van detectar que es produïa un gran nombre de denúncies, totes motivades per la mateixa causa. Tal com explica l'ACN, un dels motius pels quals la investigació s'ha allargat en el temps i ha patit entrebancs és perquè els estafadors es connectaven a través de xarxes virtuals privades (VPN) internacionals, ubicades a països com Espanya, França, el Marroc, els EEUU o Mauritània, entre d'altres. D'aquesta manera, els investigadors no podien localitzar les compres. Les tretze persones han estat detingudes arreu d'Espanya: a Terrassa, Córdoba, Madrid, A Corunya, Huelva, Màlaga, Múrcia i a Palma. 

Els estafadors utilitzaven pàgines de cites

Per tal de distribuir els diners estafats, el grup criminal havia muntat un complex entramat que dificultava la localització dels estafadors. Així, segons han relatat fonts policials a l'ACN, els estafadors utilitzaven a persones com a "mules de diners", és a dir, aquestes persones feien d'intermediàries per transferir els diners d'un compte a l'altre. Normalment, les persones que fan de "mules de diners" obtenen una comissió. En aquest cas, els estafadors contactaven aquestes persones a través de pàgines de cites i, fingint un interès romàntic, les enganyaven perquè enviessin els diners a través d'empreses de transferències a Costa de Marfil.