L'oli d'oliva ja s'ha col·locat a les portes de ser un article de luxe. Aquest fet, després de l'increment desorbitat d'aquest líquid de cuina mediterrània, especialment l'espanyola, ha fet renéixer algunes pràctiques fraudulentes que s'han acabat organitzant en reduïdes màfies ramificades. Així ha succeït a les províncies de Ciudad Real, Jaén i Còrdova, a Espanya, on la Guàrdia Civil ha realitzat cinc escorcolls a cooperatives castellanomanxegues i andaluses, i a Itàlia, on els Carabinieri han entrat a tres fàbriques de les regions de Sicília i la Toscana. En total, ambdós cossos policials, han detingut onze persones per falsificar i adulterar aquest or líquid per després exportar-lo com si fos oli de primera qualitat.
Tot va començar quan el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil va realitzar la inspecció d'un camió que transportava oli d'oliva a Manzanares (Ciudad Real) on va detectar una sèrie d'anomalies. Arran d'aquest cas, la Unitat Orgànica de la Policia Judicial va iniciar l'operació Omegabad i els agents van comprovar l'existència d'una organització amb dues branques, una espanyola i una altra italiana, dedicades a distribuir oli d'oliva alterat fraudulentament, a la composició, a nivell internacional. Però, com ho feien a Espanya?
Així adulteraven oli d'oliva a Espanya i Itàlia
A Espanya utilitzaven una empresa vinculada amb el procés d'adquisició d'olis de menor categoria per realitzar canvis a la categoria d'olis tèrbols a lampantes per convertir-los en verge i verge extra mitjançant falsificacions de la documentació per poder comercialitzar-los. Barrejaven els olis tèrbols, un subproducte de l'oliva, amb l'oli d'oliva de millor qualitat per aconseguir uns paràmetres adequats de greixos i eritrodiol que permetessin el seu comerç. També impedien la traçabilitat del producte en no registrar els olis d'oliva de l'empresa.

D'altra banda, a Itàlia, dues empreses aglutinaven olis de gran part dels països que tenen rellevància en el panorama oleícola, entrant la majoria a la Unió Europea a través de Portugal i realitzant amb ells els mateixos procediments de falsificació i manipulació que a Espanya. A més, utilitzaven una forta estructura empresarial transnacional mitjançant mercantils als principals països productors d'oli sense controls de traçabilitat com l'espanyol que facilitava la tasca d'adulteració. A més, cal afegir que la connexió entre Itàlia i Espanya al mercat de l'oli no és gens forassenyada, ja que una part dels olis d'origen italià en realitat es realitzen amb olives o oli venut a granel per productors espanyols.
Més de 5.200 litres d'oli d'oliva adulterat
Els vuit escorcolls a Espanya i Itàlia, de forma simultània, han aconseguit detenir onze persones. A totes les entrades s'han intervingut 16 dipòsits d'oli i més de 5.200 litres d'oli d'oliva adulterat llest per a la venda al públic. A més, la Guàrdia Civil i els Carabinieri han decomissat més de 91.000 euros en efectiu, quatre vehicles d'alta gamma i han bloquejat diversos comptes bancaris.