L’oli nou ja raja en gairebé totes les cooperatives i molins del país. El preu s’ha disparat i en algunes cooperatives es ven a 10 euros el litre, com en algunes de la DOP Siurana, que aquest cap de setmana ha celebrat la fira de l’oli nou a la capital del Baix Camp, a Reus. Aquest elevat preu de l’oli porta del corcoll els Mossos d’Esquadra, que han hagut d’incrementar les vigilàncies en zones de Ponent i del Camp de Tarragona per evitar robatoris en finques i l’estraperlo de l’oli robat. Una imatge, aquesta darrera, que ja s’ha repetit en diverses ocasions i ens remunta a èpoques pretèrites. 

Vigilància i prevenció en cooperatives i molins

Els Mossos d’Esquadra han incrementat els patrullatges i les vigilàncies de zones sensibles després de l’augment del preu, un fet, que, evidentment, fa més llépol aquest producte per lladres i bandits que poden aprofitar que aquests tipus d’establiments no tenen mesures de seguretat molt avançades. La policia recomana incrementar les mesures de seguretat, com el reforç de portes i llocs d'accés, així com la instal·lació de càmeres de videovigilància i connexions centrals d'alarma. 

Mossos d'Esquadra Olives ACN
Imatge d'agents dels Mossos en una finca amb olivers / Alba Mor

Una de les empreses productores d'oli de les Garrigues que ha rebut l'assessorament de la policia ha estat la cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques. El seu president, Francesc Vilanova, ha explicat que els treballadors de la cooperativa apliquen mesures en el moment de descarregar i controlen la presència de persones externes a la cooperativa i als socis.

Com sí que passa en altres productes, com l’avellana o la garrofa, amb l’oliva és més estrany que els pagesos acumulin la collita del dia en magatzems i és més habitual que cada dia al vespre la portin al molí. Tot i això, també s’ha augmentat el patrullatge en finques. Fa poques setmanes es va produir un robatori a la zona de la Noguera, i les càmeres de seguretat van mostrar com un lladre carregava garrafes de cinc litres en un vehicle i després escapava.

Pere Guinovart, coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, explica que els robatoris dels darrers anys durant la collita de garrofes aquesta temporada s'estan concentrant als camps d'oliveres. Les zones més afectades avui en dia són Montbrió i Mont-roig del Camp (Baix Camp), i amb una mica menys d'incidència municipis del Tarragonès com Constantí, Vila-seca o Vilallonga del Camp.

Imatge d'un agent de Guarda Rural a Constantí / Eloi Tost
Imatge d'un agent de Guarda Rural a Constantí / Eloi Tost

A Constantí, per exemple, han hagut d'augmentar el patrullatge privat contractat per l'Ajuntament, amb un servei de guarda rural, per la falta d'efectius dels Mossos d'Esquadra. En quinze dies de collita d'olives n'han tingut nou, dels quals en cinc casos han pogut enxampar els lladres al tros gràcies a la coordinació entre pagesos, guarda rural i policia local. "Hem reforçat el servei de vigilància al camp, la pagesia ens ho demanava. Hem ampliat el nombre d'hores al guarda rural que ja teníem per la campanya d'avellanes i garrofes", comenta Alfonso Riscos, regidor de Seguretat i Protecció Civil de la localitat.

On va l'oli robat?

Després de robar l’oli, en algun lloc ha d’acabar. Els Mossos han intervingut 108 litres d'oli d'un comerç d'alimentació de Mollerussa després que el propietari de l'establiment no n'hagi pogut justificar la procedència. El producte estava repartit en nou ampolles d'aigua d'un litre i mig, tres garrafes de cinc litres i tres bidons, i es venia a un preu per sota del de mercat, fet que fa pensar als Mossos que pot haver sortit d’un robatori de l’oli o de les olives.

Imatge de l'oli intervingut pels Mossos a Mollerussa / Alba Mor
Imatge de l'oli intervingut pels Mossos a Mollerussa / Alba Mor