Cau la màfia holandesa de les llaminadures a la Costa del Sol. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han desarticulat una organització dedicada a la venda de llaminadures adulterades amb drogues de síntesi i que després venien per Internet per tot Europa. Els agents han detingut quinze persones i han realitzat set escorcolls als municipis malaguenys de Fuengirola, Mijas i Estepona, i a la localitat canària de Maspalomas. Els enviaments postals per tot el continent es completaven amb un complex entramat d'empreses per a l'ocultació i posterior blanqueig de capitals.

 

La investigació es va iniciar arran d'un comunicat de la policia belga al qual deien haver detingut una persona, de nacionalitat neerlandesa, en un punt de recollida de paqueteria amb un enviament de 700 grams de droga, concretament 3MMC. Per això, amb una relació estreta en haver sortit d'Espanya l'esmentat paquet, els agents espanyols van començar a indagar què hi havia darrere i van observar que molts dels enviaments es realitzaven des de Maspalomas, a les Canàries, encara que poc van trigar en descobrir que la base d'operacions era a la província de Màlaga.

Un matrimoni holandès a la Costa del Sol i enviaments des de les Canàries

Els capos, en aquest cas, eren un matrimoni dels Països Baixos molt ben posicionat a la Costa del Sol. Portaven un alt nivell de vida i, a més de la fàbrica de llaminadures adulterades amb drogues sintètiques, tenien nombroses propietats i negocis, com un gimnàs, a les zones de Fuengirola, Mijas i Estepona. Dues persones més, de la mateixa nacionalitat, eren els encarregats de coordinar els enviaments dels estupefaents.

La majoria de les llaminadures adulterades i un altre tipus de drogues anaven destinades al mercat negre europeu. Tanmateix, l'origen dels ingredients era molt divers. El modus operandi de l'organització consistia a adquirir llaminadures i snacks a diferents llocs, com els Països Baixos o directament a fàbriques de Llevant, però també s'atrevien amb les importacions intercontinentals des de la Xina, abans de contaminar-les amb marihuana o derivats cannabinoides. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van detenir quinze persones i van intervenir 12.000 bosses de llaminadures i snacks impregnades amb THC, 281 vapeadors amb cànnabis líquid i 49 paquets de diferents pesos que contenien cocaïna.

Trasters com magatzems abans de fabricar llaminadures de cànnabis

Utilitzaven trasters (en tenien dos a Mijas) per emmagatzemar els snacks i llaminadures i després els portaven a altres immobles que havien llogat per impregnar-los amb aerosols de preparats psicotròpics. Els productes eren comercialitzats posteriorment a Màlaga i els Països Baixos. Però per a l'enviament d'aquestes substàncies, l'organització havia creat una empresa que apareixia sempre com a remitent de les trameses. Així l'organització havia dissenyat la mercantilització del narcotràfic a través d'aquesta companyia creada per ells mateixos en vendre les drogues de síntesi de forma encoberta sota la seva activitat legal declarada.

Els compradors de la droga abonaven el preu mitjançant transferències bancàries. De fet, al compte, durant el període analitzat, va entrar més d'un milió i mig d'euros. L'empresa va declarar aquests ingressos com a venda de productes com a matèries primeres químiques, productes vitamínics o esportius. A més del flux monetari, durant els set escorcolls que van realitzar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a la província de Màlaga i a les Canàries, van trobar diners en metàl·lic, diferents tipus de drogues sintètiques i armes de foc. La investigació continua oberta i esperen detenir una persona més relacionada amb la banda criminal.