Un macrooperatiu conjunt dels Mossos d'Esquadra i del servei de vigilància duanera de l'Agència Tributària ha culminat amb la desarticulació d'una organització criminal dedicada al tràfic internacional de marihuana arrelada a l'Alt Empordà. En concret, s'han dut a terme quinze entrades i escorcolls als municipis de Figueres, Sant Pere Pescador, Vilacolum, Vilamacolum, l'Escala, Castelló d'Empúries i també Girona, amb el consegüent desmantellament de cinc plantacions "indoor" que ocultaven més de 5.000 plantes, catorze quilos de cabdells ja preparats per la venda i 57.000 euros en efectiu. La policia catalana també ha detingut catorze persones, nou homes i cinc dones d'ètnia gitana, encarregats del cultiu i exportació de la droga a Europa. 

L'operació, batejada com a "cas Iglú", va començar el novembre de 2022, quan la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de Girona va tenir coneixement d'un narcoassalt en dues naus industrials de Vilamalla. A l'interior d'aquestes naus van trobar sengles plantacions de marihuana amb unes instal·lacions molt específiques: es tractava d'uns sofisticats hivernacles fets amb tendes de campanya que contenien aïllants tèrmics i lumínics que ajudaven a dissimular l'olor i els excessos de temperatura i llum que poguessin alertar als veïns de l'existència de les plantacions

 

Gràcies a aquesta primera intervenció, els Mossos van posar en marxa una investigació que tenia com a objectiu desarticular la facció financera de la banda per evitar que tornessin a posar en marxa els cultius després de cada operació policial. En aquest sentit, el mes d'agost del 2022 també van poder neutralitzar altres dues plantacions a Empuriabrava. Finalment, després de gairebé un any de feina, la policia catalana va poder assestar un cop dur a aquest clan que controlava la producció i tràfic de marihuana del nord de Catalunya. 

Treballaven com a firaires i es feien passar per grans tenedors per blanquejar els diners del narcotràfic 

Segons han pogut esbrinar els investigadors, els diferents membres del clan muntaven paradetes a les fires dels pobles de l'Alt Empordà, una activitat que aprofitaven per a l'emblanquiment de diners a l'hora d'haver de declarar els seus ingressos. I és que el contraban de marihuana els sortia molt a compte, amb més d'un milió d'euros guanyats només pel que fa a la venda dels cabdells trobats en aquesta última explotació. 

A més a més, per poder llogar les naus on cultivaven la droga sense aixecar sospites, invertien bona part dels diners en cases i apartaments de luxe, en part per blanquejar, però, sobretot, per fer-se passar per intermediaris a l'hora d'adquirir els lloguers com a grans tenidors. La documentació que facilitaven estava sempre falsificada per evitar donar les dades personals dels dirigents de l'organització i dificultar, encara més, la seva identificació i detenció. 

Totes les naus industrials estaven forrats amb un aïllant tèrmic per amagar millor les plantacions | Mossos d'Esquadra. 

En la part final de l'operació hi van participar més de 250 agents entre la DIC, la Brimo, l'ARRO, la unitat canina, mitjans aeris i efectius de seguretat ciutadana. De les 5.000 plantes decomissades, la meitat van ser trobades en una nau del carrer Vilamaniscle, en un polígon industrial de Figueres. 

L'operació s'ha saldat amb més de 5.000 plantes requisades i 14 persones detingudes | Mossos d'Esquadra.