Els Mossos d'Esquadra han desmuntat, en una macrooperació que ha durat poc més d'un any, sis plantacions de marihuana amagades als boscos del Pirineu català. En concret, han trobat 27.000 plantes repartides entre les comarques de l'Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Noguera i Osona. Al capdavant d'aquestes plantacions hi havia dues organitzacions criminals que gestionaven el cultiu, la recol·lecció i la venda de la droga, obtenint uns guanys anuals de 49 milions d'euros, si venien el producte al detall, i de 16 milions d'euros venent-lo entre traficants. 

Entre l'estiu del 2022 i el de 2023, els agents de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de les Regions Policials de l'Alt Pirineu i Aran, l’Alt Urgell i del Pallars Jussà – Pallars Sobirà, han detingut 21 persones dedicades al cultiu de marihuana a l'exterior, acusades dels delictes de pertinença a organització criminal i contra la salut pública. 

El Pirineu català, convertit en una macroplantació a l'aire lliure

El juliol de 2022, la policia catalana va descobrir la primera d'aquestes plantacions en una zona muntanyosa de difícil accés al municipi de la Baronia de Rialb, a la Noguera. Quatre "jardiners" s'encarregaven del manteniment, cura i vigilància de la plantació, unes tasques que realitzaven les 24 hores del dia, la qual cosa els obligava a malviure al costat de la plantació en improvisades tendes de campanya. 

En total, es van decomissar 1.800 plantes de marihuana, uns 500 quilos de la droga, per un valor al mercat negre de més de 3 milions d'euros. Gràcies a aquesta incursió, els Mossos van detectar una segona plantació, molt a prop de la primera, on es van requisar 3.000 plantes i es va detenir tres persones. 

 

Un parell de mesos més tard, a finals del 2022, es va desmuntar una tercera plantació amagada en un bosc de Sarroca de Bellera (Pallars Jussà). Els traficants no es van donar per vençuts, però, i a l'abril d'aquest any, la policia va detectar la represa de l'activitat en aquesta mateixa zona. Dues persones s'encarregaven de la cura i el cultiu de la marihuana, i altres dues de les tasques de logística i transport. Durant l'operació per a tornar a desmantellar aquesta plantació en concret, es va revelar que en gestionaven dues més a Senterada i a la Torre de Cabdella, i una tercera a Rupit i Pruti, a Osona. En total, cultivaven 6.000 plantes

Marihuana d'exportació

Segons les investigacions dels Mossos d'Esquadra, gran part de la droga que cultivaven estava destinada a ser venuda a l'estranger, sobretot en països del nord d'Europa, on es transportaven els cabdells després d'assecar-los i envasar-los al buit. D'aquesta manera, podien duplicar o, fins i tot, triplicar el preu de venda a Catalunya