Estafadors milionaris amb seu a Barcelona. Un operatiu conjunt dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han detingut 21 persones per estafar centenars de persones durant anys i defraudar-los més de deu milions d'euros. Els arrestats, 17 a Barcelona, dos a Madrid, un a Mallorca i un altre a Alacant, són, segons ha pogut saber ElCaso.cat, quinze de nacionalitat espanyola, un argentí i un xinès. El call center pel qual enganyaven centenars de víctimes, a més, tenia la seu a la capital catalana, quan generalment aquest tipus d'estructures s'ubica fora d'Espanya, com països asiàtics o d'Europa de l'Est, on el control policial sobre aquestes activitats no és tan intens.
La banda persuadia les víctimes perquè fessin falses inversions a través d'un entramat de presumptes assessors i experts, pàgines web alterades i fins i tot centraletes telefòniques a locals llogats, on els "treballadors" captaven i manipulaven les seves víctimes, durant llargs períodes de temps. La investigació conjunta entre els tres cossos policials ha permès atribuir-los un frau acumulat superior a deu milions d'euros i més de 300 denúncies repartides per tot el territori espanyol des que van començar la seva activitat l'any 2022. A més, també han intervingut set vehicles d'alta gamma, algun de valorat en més de 100.000 euros, una arma de foc, un milió d'euros en efectiu i carteres de criptomonedes per valor de 300.000 euros, així com joies, rellotges de luxe, documentació i equips informàtics.
Els quatre capos es van reunir a Mallorca per muntar l'estafa a Barcelona
L'organització estava assentada a Catalunya, tot i que tot va començar a les Balears. Els quatre responsables d'aquest entramat d'estafes han estat detinguts per la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra. Segons han explicat fonts properes al cas a ElCaso.cat, els suposats quatre líders de la banda es van reunir a les Balears fa uns tres anys i allà van decidir muntar l'entramat d'estafes. Tres d'ells van tornar a Barcelona i van posar en marxa el call center. Per això, tres dels capos van ser arrestats a la capital catalana i el quart a Mallorca.
Per poder muntar tot aquest entramat, creaven documentació falsa i llogaven locals a Barcelona durant períodes de tres o quatre mesos, la qual cosa dificultava la investigació. Allà tenien equips de "treballadors" sota els seus ordres, encarregats de la captació, fidelització i atac als fons de les víctimes. De fet, el van arribar a professionalitzar fins a tal extrem que disposaven d'equips informàtics d'última generació i fins i tot un botó del pànic que desconnectava automàticament tot el sistema, en cas que la policia irrompés als locals.
Com operaven i van enganyar centenars de persones?
El modus operandi de l'organització criminal operava com una falsa empresa d'inversions que publicitava els seus serveis a les xarxes socials i cercadors d'Internet a través de pàgines web falses, però tècnicament molt realistes. D'altra banda, oferien inversions a empreses de reconegut prestigi o al sector de les criptomonedes per atreure les víctimes. A partir d'aquí, quan aconseguien que mostrés interès i facilités les seves dades de contacte, l'organització contactava amb ella i començava un laboriós procés de seducció i engany des de les centraletes o call centers.
De fet, un dels primers grans fraus que s'atribueix a l'organització és una estafa especialment greu, on una víctima, l'agost de 2024, va denunciar una estafa acumulada de més de 700.000 euros. D'aquesta forma, van aconseguir persuadir-la perquè enviés petites inversions d'entre 200 i 300 euros a comptes bancaris a l'estranger controlats directament pels criminals. A més, una de les formes d'engany era establir el que la banda denominava un "vincle emocional" per guanyar-se la confiança de l'estafat per a poc a poc animar-lo a fer transferències econòmiques més importants. Aquest procés també tenia un nom per als delinqüents: "Cremat dels seus comptes".
Per tot això, aquesta banda d'estafadors assentada a Catalunya va ser desarticulada en un operatiu conjunt entre els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en un dispositiu batejat com a "Fum Digital". Tres dels líders d'aquesta organització que actuava com a empresa fantasma han estat detinguts a Barcelona i el quart a Mallorca, amb una desena d'arrestos més a la capital catalana, dos a Madrid i un més a Alacant.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!