Cau una banda criminal d'origen albanès dedicada a la distribució de droga de forma internacional i que s'havia establert arreu de Catalunya. L'operació dels Mossos d'Esquadra s'ha saldat amb més de 100 persones detingudes.

Operatiu contra la marihuana a Catalunya

La investigació, tutelada pel jutjat d’instrucció número 3 de Reus, es remunta a juliol de 2020, quan es va descobrir una plantació de marihuana en desús en una nau a la demarcació de Reus.

Aquesta troballa va començar a revelar l'existència d'activitats criminals complexes relacionades amb el tràfic internacional de marihuana. Els primers indicis mostraven que hi havia una xarxa de facilitadors que, presumptament, donaven cobertura a una organització d'origen albanès per assentar-se a l’Estat espanyol.

Aquesta xarxa estava formada per treballadors del sector immobiliari i elèctric entre d'altres que, prèvia comissió, ajudaven a l'organització a establir-se i els dotaven de la logística i la infraestructura necessàries per al cultiu de marihuana. Un cop realitzat el cultiu massiu, la droga es distribuïa per diversos països d'Europa, entre els quals Alemanya, on el valor de la droga es multiplicava per cinc.

Albanesos establerts a Tarragona i Barcelona

Els líders d’aquesta organització, de nacionalitat espanyola, tenien fixada la seva residència a l’àrea de Tarragona. Mantenien un contacte estret amb altres organitzacions dedicades al cultiu i tràfic internacional de marihuana, integrades per persones sobretot de nacionalitat albanesa, establertes a les àrees metropolitanes de Tarragona i Barcelona.

Poirot 2

La investigació ha durat més d'un any / Mossos d'Esquadra

Un dispositiu de vigilància va permetre identificar més de 30  plantacions disperses per Catalunya a les localitats de Reus, Tarragona, Amposta, Sabadell, Mollet, la Llagosta, Polinyà, l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Celrà, Vendrell, Olesa de Montserrat, Sant Sadurní d’Anoia, Selva del Camp, Constantí, Canyelles, Vila-rodona, Creixell, Santa Margarida i els Monjos, Montblanc, Sant Fruitós del Bages i Sant Feliu de Llobregat.

Un any d'investigació per enxampar-los

L'Àrea Central de Crim Organitzat de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, juntament amb agents de la Policia Nacional i amb la col·laboració d’Europol, inspectors d'Endesa i de les policies d'Alemanya i Albània, van aconseguir interceptar un dels enviaments de marihuana a Berlín.

Mossos d'Esquadra / @mossos

Imatge d'arxiu d'un vehicle dels Mossos d'Esquadra / @mossos

Es van trobar 140 quilos de cabdells de marihuana envasats al buit en un carregament de festucs a través d'una empresa britànica. En aquesta fase de la investigació es van detenir tres ciutadans albanesos i es van intervenir 100 quilos de marihuana, 700 grams de cocaïna i més de 2.000 euros en efectiu.

Un clan familiar amb èxit internacional

Després d'aquesta actuació els agents van començar les indagacions sobre els caps de l'entramat i els seus mètodes de lliurament. Gràcies a la cooperació internacional, es va aconseguir identificar els caps de l'organització criminal, concretament un clan familiar albanès amb residència a Alemanya i Espanya. Després es va aconseguir localitzar un dels líders de la xarxa que, al costat d'altres familiars, dirigien una immensa xarxa dedicada al tràfic internacional de marihuana.

Al mes de maig es va interrompre un nou enviament amb destí Alemanya on l'organització comptava amb la participació d'un camioner eslovac que va ocultar 100 quilos de cabdells de marihuana envasats al buit entre la seva càrrega legal. De forma paral·lela, a Reus es va desmantellar un cultiu de 1.170 plantes i es van arrestar tres ciutadans albanesos integrants de la xarxa criminal.

Més de 100 persones detingudes i escorcolls

Finalment, a mitjans d'aquest mes de juliol, començant el dia 13, es va produir un ampli desplegament d'uns 400 agents amb 42 entrades i escorcoll simultanis a Tarragona, Barcelona, Girona i Castelló. Poc després es van dur a terme nou entrades més.

 

El balanç total de la investigació, amb més d'un any de durada, ascendeix a 107 persones detingudes i 51 immobles escorcollats en els quals s'hi han desmantellat una trentena de plantacions interiors de marihuana, a més d'interrompre’n d’altres en fase de muntatge. Dels arrestats, 78 han estat imputats com a autors de delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.

Enganxalls de llum il·legals amb risc d'incendi

Els agents han intervingut en total una tona de marihuana processada en cabdells, unes 25.000 plantes de marihuana, prop de 70.000 euros en efectiu, un revòlver detonador, una escopeta retallada, un inhibidor de freqüència i tres vehicles, dos dels quals d'alta gamma.

Poirot

Més de 100 persones detingudes en una macrooperació contra el tràfic de drogues / Mossos d'Esquadra

A més, per al manteniment d'aquestes plantacions havien realitzat enganxalls il·legals per defraudar el consum del fluid elèctric, el que a més suposava un risc per a les propietats per l'alta possibilitat d'incendi perquè no es complien les mesures de seguretat exigides. S'estima que el consum generat per les plantacions desmantellades ha provocat una defraudació de més d’1.600.000 euros.

Segons adverteixen els cossos policials, les organitzacions criminals albaneses han evolucionat de forma significativa a escala internacional, posicionant-se a l'altura de bandes criminals com la màfia italiana i organitzacions criminals dels Balcans dedicades a la marihuana.