Al gener es complien 29 anys de la troballa dels cadàvers de les nenes d'Alcàsser, que van ser torturades i assassinades en un paratge remot de la província valenciana. Actualment, és un dels casos amb més repercussió i més misteris per resoldre, que es complica amb el pas dels anys i per les escasses proves que s'han pogut contrastar amb èxit. Ara, es tornaran a analitzar les mostres de cabells i es compararan amb set homes que al seu dia van ser sospitosos.

Nous sospitosos en el cas Alcàsser

I ja no només Miguel Ricart i Antonio Anglés, acusats del crim, el primer l'únic condemnat pels fets, i el segon desaparegut en parador desconegut. De forma sorprenent, ara les mostres es tornaran a acarar amb set homes. Tres d'aquestes persones són germans d'Anglés, un altre és el mateix Ricart, únic condemnat pels crims, i els altres tres són amics o coneguts d'Anglés, companys de delinqüència o relacionats amb la venda o el consum d'estupefaents.

Antonio Anglés / Arxiu|Arxivament Ministeri d'Interior

Les proves es tornaran a acarar, aquesta vegada amb set homes / Arxiu Ministeri d'Interior

L'encarregat d'analitzar-les de nou serà l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses a través de dos dels seus laboratoris ubicats a Madrid i Barcelona. Les noves proves van ser sol·licitades per l'equip del criminòleg Félix Ríos, personat en la causa com a acusació popular a través de l'Associació Laxshmi, per a la Lluita contra el Crim i la Prevenció, i van ser ordenades a l'octubre pel Jutjat d'Instrucció número 6 d'Alzira.

Analitzen de nou els cabells trobats al lloc del crim

El laboratori de Ciències Forenses ha informat al jutjat que, després d'una revisió de les mostres a analitzar -mig centenar, sobretot cabells- i les anàlisis demanades, s'ha decidit fer una anàlisi d'una zona de l'ADN mitocondrial, i en funció dels resultats, es valorarà la possibilitat d'ampliar aquest estudi a una altra regió de l'ADN. Els laboratoris de Madrid i Barcelona compararan les mostres de l'ADN que es puguin extreure dels cabells localitzats a la fossa on es va enterrar les tres nenes i altres de trobats sobre un matalàs a la caseta de La Romana amb els perfils genètics dels set homes.

El laboratori explica al mateix informe que necessita mostres d'alguns parents de les víctimes per la línia materna, i demana al jutjat que es comuniqui directament amb els investigadors per especificar de quins familiars es tracta per aconseguir les mostres disponibles. A més, demana una còpia de tots els informes que s'hagin realitzat sobre els cabells objecte d'anàlisi en aquest cas, bé siguin del servei de criminalística del mateix Institut Nacional de Toxicologia, o qualsevol altre d'emès per altres institucions.

29 anys sense les nenes d'Alcàsser

El passat 27 de gener es van complir 29 anys de la troballa dels cadàvers de Miriam, Toñi i Desirée, les tres nenes d'entre 14 i 15 anys que havien desaparegut més de dos mesos abans. Van ser dos apicultors que els van trobar a mig enterrar en un paratge proper al pantà de Tous denominat La Romana. La sentència dictada el setembre de 1997 per l'Audiència de València, i confirmada posteriorment pel Tribunal Suprem, va dictar que "Miguel Ricart, en companyia d'un altre home identificat i que no es troba a disposició del Tribunal -amb referència a Antonio Anglés-, i possiblement d'alguna altra persona més", van segrestar les tres adolescents per violar-les.

Nenes d'Alcàsser / À Punt

Fa 29 anys que es van trobar els cossos sense vida de les tres nenes / À Punt

Les víctimes van ser sotmeses a agressions sexuals i tortures extremes i l'endemà van ser executades i enterrades en una fossa que els seus assassins coneixien, ja que els havia servit anteriorment per ocultar una moto robada. La investigació judicial sobre el succeït, de la que és responsable el jutjat d'Alzira, està completament esgotada, encara que queda oberta una peça dedicada exclusivament a la localització d'Anglés, un dels pròfugs més perseguits de tot Europa.