Un jove col·leccionista austríac de 28 anys ha estat víctima d'un curiós engany conegut com "l'estafa del Monopoly". El jove, que tenia una valuosa col·lecció de cartes Pokémon, havia posat a la venda aquesta col·lecció per un preu de 110.000 euros. Un suposat comprador es va posar en contacte amb ell a través de les xarxes socials per acordar la compra amb un descompte de 5.000 euros.
Després d'arribar a un acord, el col·leccionista va viatjar de Viena a la ciutat italiana de Torí, portant les seves cartes en un maletí. Allà, es va reunir amb el fals comprador en un pis al barri de Mirafiori. Va poder veure els diners, fins i tot els va comptar. Un per un, fins que van arribar a la suma pactada. Hi eren tots, i eren bitllets de curs legal, de 200 euros. N'hi havia, tal com havien acordat, 105.000 euros. Va tancar la bossa on hi havia tots els diners i va entregar el maletí amb les cartes Pokémon de la seva col·lecció. Havia fet una bona jugada, un bon tracte. Les cartes d'aquests animalons imaginaris són molt populars, i algunes tenen un valor molt alt. Van seguir parlant del joc i fins i tot van prendre un cafè junts, però tot formava part de l'espectacle de l'estafa.
El moment clau de l'estafa va arribar quan es van intercanviar els maletins. Un còmplice del fals comprador va substituir la bossa que, suposadament, contenia els 105.000 euros en bitllets reals per una altra. El jove col·leccionista no se'n va adonar i va pensar que marxava d'aquell pis amb els seus diners. No obstant això, en arribar a l'hotel de Torí on s'allotjava, va descobrir que l'havien enganyat. A l'interior de la bossa no hi havia ni un sol euro real. Tot eren bitllets del Monopoly.
La policia italiana busca l'estafador
El jove va denunciar immediatament l'estafa a la policia italiana, però fins ara no s'ha localitzat l'estafador ni s'ha recuperat la col·lecció. L'estafa del Monopoly és una tècnica utilitzada per enganyar venedors que fan transaccions en efectiu, fent-los creure que reben una gran suma de diners, quan en realitat reben bitllets falsos o de jocs com el Monopoly. És una evolució, tot i que menys efectiva, del conegut Rip Deal, que també utilitza bitllets estil facsímil (imitacions per a pel·lícules, per exemple), que es colen entre els bitllets reals durant una transacció. Els estafadors colen els bitllets sense valor entre els reals per evitar que la víctima detecti l'estafa. Fins que no intenta ingressar els diners o utilitzar-los, la víctima no s'adona que els diners no tenen cap valor. Els delinqüents ja s'han esfumat. Els Mossos d'Esquadra, a Catalunya, han detectat diversos casos, molts cops relacionats amb la compravenda de criptomonedes o joies, un mercat que permet fer vendes en efectiu per evitar el control d'Hisenda, i que, alhora, facilita el seguiment dels productes comprats sense pagar.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!